V. R. Wuillaume: Lidé si úvěry v této době raději pojistí

02.03.2009 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Úbytek zájmu o úvěry jsme prozatím nezaregistrovali, v poslední době ovšem zaznamenáváme větší zájem o pojištění úvěru proti nesplácení, uvedla mimo jiné v rozhovoru Valérie Richet Wuillaume, generální ředitelka společnosti Cofidis.


Valérie Richet WuillaumeS Valérii Richet Wuillaume, generální ředitelkou společnosti Cofidis,
jsme si povídali o často negativním povědomí české společnosti o splátkových společnostech či o zájmu o úvěry v době ekonomického oslabování. 

Jak vznikl název vaši firmy – Cofidis? Znamená něco?
COFIDIS je zkratka francouzského výrazu Compagnie Financière pour la Distribution, což lze doslovně přeložit jako „finanční společnost pro obchod“. Společnost COFIDIS původně vznikla proto, aby umožnila klientům nakupovat na splátky v zásilkové společnosti 3 Suisses, světové dvojky v prodeji na dálku. Postupem času začal COFIDIS více rozvíjet své aktivity a začal nabízet sortiment jednoduchých produktů, které byly dostupné pro každého.

Valérie Richet Wuillaume se narodila ve Francii. Vystudovala Universitu řízení podniku (řízení, marketing, finance) a Informatiku. Je vdaná a má dvě děti. Mezi její zájmy patří četba, sport, cestování. Jako generální ředitelka ve společnosti COFIDIS působí od 1. 2. 2008.

V kolika zemích společnost působí a jakou tradici má v ČR?
V současné době COFIDIS působí v devíti evropských zemích. V České republice společnost působí od roku 2004 a nabízí půjčky po telefonu, internetu a prostřednictvím SMS. V COFIDISu ČR pracuje aktuálně 100 zaměstnanců.

Vaší činností je poskytování půjček. Kdo je vašim konkurentem, ostatní nebankovní společnosti nebo i banky?
Veškerá komunikace mezi společností a klientem probíhá na dálku, tedy po telefonu a internetu, popřípadě faxem a poštou. Toto know how nás odlišuje především od bankovních společností. Spektrum nebankovních společností se na našem trhu velmi liší. Existují zde některé společnosti, se kterými nechceme být vůbec srovnáváni a tyto společnosti také jako naši konkurenci nevnímáme.

Registrovali jste v posledních měsících nějaký úbytek zájmu o úvěry? Co Vánoce 2008? Využívali lidé vašich služeb stejně jako v roce 2007?
Úbytek zájmu o úvěry jsme prozatím nezaregistrovali, v poslední době ovšem zaznamenáváme u našich klientů větší zájem o pojištění úvěru. Ačkoliv jsme v posledních měsících roku 2008 očekávali menší zájem o naše produkty, toto očekávání se nepotvrdilo.

Když mluvíme o nebankovních společnostech, často na ně panuje poměrně negativní názor zapříčiněný některými firmami. Proč se nedají všechny nebankovní společnosti házet do jednoho pytle?
Rozhodně alespoň v případě COFIDISu není pravda, že bychom poskytli půjčku každému, kdo o ni zažádá, jak se obecně o nebankovních společnostech tvrdí. Každou žádost posuzujeme individuálně, požadujeme doklady o příjmu, nahlížíme do Solusu. Zdaleka nevyhovíme všem žadatelům. Není v našem zájmu poskytnout úvěr klientovi, který nebude schopen půjčku splácet.

Především chceme ale vést samotného klienta k zodpovědnosti. Klientům doporučujeme v desateru na našem webu zvážit všechna kritéria před samotnou žádostí, doporučujeme mu pojištění úvěru pro případ, že by nebyl schopen úvěr splácet apod.

Jak klient pozná, že např. Cofidis je seriózní firma?
Při žádosti o půjčku u nás klient získá odpovědi na veškeré otázky, týkající se úvěru i splátek – dozví se, kolik přeplatí, kolik činí RPSN, jak dlouho bude splácet apod. Naše produkty jsou naprosto transparentní, bez skrytých poplatků. Seriózní společnost umožňuje splatit celou půjčku předčasně bez sankčních poplatků. Pokud nějaká společnost nechce poskytnout klientovi takové informace nebo se vyhýbá přímé odpovědi, lze o její serióznosti pochybovat.

Banky zpřísnily vlivem celosvětové ekonomické situace poskytování úvěrů. Zohlednily tak vyšší možnost, že lidé ztratí zaměstnání a nebudou moci splácet. Co vy?
Podmínky prozatím nezpřísňujeme, jak jsem však již zmínila, vždy doporučujeme klientům uzavřít pojištění proti nesplácení úvěru právě pro tyto případy. Pokud by klient přišel o zaměstnání a jsou splněny pojistné podmínky, zaplatíme za něj měsíční splátky po dobu trvání pojistné události.

Když lidem půjčujete, zjišťujete nějak jejich schopnost řádně splácet?
Každou žádost posuzujeme individuálně a posuzuje se více kritérií. Není v našem zájmu poskytnout úvěr klientovi, který nebude schopen půjčku splácet.

Ověřujete si klienty v úvěrových registrech?
Ano, nahlížíme do Solusu a do věřejně dostupných registrů např. insolvenčního rejstříku a do databáze ztracených dokladů. Databázi sdružení SOLUS konzultujeme až po obdržení písemného souhlasu klienta.

Jaký mechanismus uplatňujete, když klient nesplácí?
Snažíme se klienta zkontaktovat a společně najít nejvhodnější řešení jeho situace.

Váš úvěr má jednoduchou konstrukci  - žádné poplatky, pevně stanovenou úrokovou sazbu. Kolik je RPSN? Od kolika do kolika se může pohybovat?
RPSN je stanoveno od 15,9 % do 32,00 % dle výše úvěru.

Podle čeho stanovujete výši úrokové sazby? Banky jsou například ovlivňované výší základní úrokové sazby v ekonomice. Ovlivňuje nějak i vás, nebo úroky stanovujete vyloženě “uměle“?
Banky jsou ovlivněny výší základní úrokové sazby centrální banky, nebankovní společnosti jako COFIDIS jsou následně ovlivněny výší úrokových sazeb, za kterou si půjčují peníze od bank. Přihlížíme také k celkovým nákladům spojeným se smlouvou o úvěr a dále také hodnotíme míru rizika.

V současnosti nabízíte jednak rychlou půjčku, jednak tzv. kartu Cofidis. Mohla byste v krátkosti popsat, v čem se tyto 2 produkty liší od jiných půjček a karet na českém trhu?
Revolvingový úvěr společnosti COFIDIS lze přirovnat k obyčejné půjčce, která má ale navíc jednu důležitou vlastnost a tou je obnovitelná finanční rezerva. Náš úvěr se přizpůsobí vašim potřebám a můžete jej využívat opakovaně na základě jedné smlouvy. S každou uhrazenou měsíční splátkou navíc „spoříte“ částku, kterou si v případě potřeby můžete znovu půjčit, a to již bez vyřízení dodatečných formalit.

Zároveň máte s naší společností možnost otevřít si úvěrový účet a prozatím z něj nečerpat žádnou částku. V takovémto případě neplatíte ani úroky ani žádné další poplatky. Pokud tedy nic nečerpáte, nic neplatíte. Výhodou však je, že můžete mít zdarma k dispozici určitou finanční rezervu a je jen na vás, kdy ji začnete využívat a zároveň také splácet.

Karta COFIDIS se nabízí jako bonus k půjčce nad 40 000,-. Není tedy nutné ji vlastnit. Poskytujeme ji pouze v případě, když o ni klient projeví zájem. K výběru hotovosti nebo k nákupu lze využít všechny bankomaty a prodejny označené logem "Mastercard". S kartou nejsou spojeny žádné měsíční poplatky, první rok vedení je zdarma.

Plánujte do budoucna nějaký další produkt?
Ano, i do budoucna plánujeme rozšířit a zkvalitnit naše produkty tak, abychom vyhověli potřebám našich i potenciálních klientů.

Děkuji za rozhovor,

Tomáš Skolek, Finance.cz

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY