Jak Češi využívají platební karty ?

09.04.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Platební kartu v současné době vlastní každý druhý občan České republiky. A nezávislá agentura MEMRB provedla výzkum, který potvrdil, že zájem o větší možnosti plateb kartou i o nové úvěrové produkty stále stoupá.

Platební kartu v současné době vlastní každý druhý občan České republiky. A nezávislá agentura MEMRB provedla výzkum, který potvrdil, že zájem o větší možnosti plateb kartou i o nové úvěrové produkty stále stoupá. Mezi obyvateli stále roste hlavně poptávka po kreditních kartách.
Platební karty jsou u nás stále ještě nejvíce využívány k výběru hotovosti z bankomatu. Průměrný držitel karty vybírá z bankomatu 3 krát do měsíce, ale plateb u obchodníka za stejné období uskuteční v průměru 1,9. Pravdou však je, že počet plateb u obchodníků narůstá velmi rychle, protože si držitelé karet uvědomují, že oproti výběru z bankomatů jsou platby bez poplatků. Což je pochopitelné obzvlášť v této době, kdy u nás většinou všechny banky zdražili výběry z cizích bankomatů.
Z výzkumu vyplývá, že nejčastěji jsou kartou hrazené především velké nákupy potravin v hypermarketech a supermarketech, oblečení či obuv a platby za pohonné hmoty. Vlastníkům karet také chybí možnost využívat karty například při hrazení hromadné dopravy (platby časových jízdenek městské hromadné dopravy, jízdenek na vlak či autobus), v restauracích nebo u lékaře. Stále je však malý zájem o platby po internetu a využívání karet v zahraničí. Zde karty stále plní spíše roli finanční pojistky. Ono totiž vybírat z bankomatu v zahraničí není zrovna levnou záležitostí.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ