Agrární obchod loni sice ve ztrátě, ale nejmenší od 2001

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Saldo agrárního zahraniční obchodu se loni meziročně snížilo o více než devět miliard korun a dosáhlo nejlepšího výsledku od roku 2001. Přesto skončilo ztrátou přesahující 23 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz České republiky (ZS ČR), čísla vycházejí z celních statistik ČSÚ. Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1993.

Celkem se z České republiky loni vyvezlo zemědělských komodit, potravin, nápojů či tabákových výrobků za 106,9 miliardy, meziročně o deset miliard více. Naopak dovezeno bylo zboží za 130,1 miliardy, což je zhruba o 800 milionů více než v roce 2007. Od roku 2003 vzrostl agrární dovoz o 56 miliard korun, vývoz se za stejné období více než zdvojnásobil, rok před vstupem Česka do EU činil 48,7 miliardy.

Nejlepší bilanci loni vykázal obchod s olejnatými semeny a plody srovnatelně jako s obilovinami, obě skupiny komodit skončily přebytkem přesahujícím pět miliard korun. Přes čtyři miliardy v plusu skončil obchod s mlékem, vejci a medem. Více než tři miliardy činil zisk z obchodu z tabákem a tabákovými výrobky.

Naopak největší ztrátou pro tuzemskou ekonomiku znamenal obchod s masem a droby, jeho schodek dosáhl více než devíti miliard a projevily se zde zejména rostoucí dovozy vepřového.

"Za rok 2008 jsme dovezli masa za neuvěřitelných 14 miliard korun. Přitom ještě pár let před vstupem jsme ročně dováželi za dvě miliardy korun," uvedl předseda ZS ČR Miroslav Jirovský.

Tradiční evropští exportéři dlouhodobě ztrácejí své dosavadní pozice v Asii a Rusku zejména na úkor produkce z Brazílie, USA a Kanady. Protože zároveň neklesá jejich domácí spotřeba, umisťují svou produkci na trhy východoevropských zemí, vysvětlil již dříve příčiny zvyšujících se dovozů vepřového do ČR předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.

Zároveň s rostoucím dovozem vepřového klesá jeho domácí produkce, která se loni meziročně snížila o sedm procent. Stavy prasat v Česku v loňském prosinci dosáhli nejnižšího stavu od roku 1948, odborníci očekávají další pokles v letošním roce.

Schodkem ve přesahujícím devět miliard skončil také obchod s ovocem a ořechy. Výrazně záporné saldo zaznamenali statistici také u zeleniny 6,8 miliardy.

Celkově skončil zahraniční obchod Česka v loňském roce přebytkem 69,4 miliardy korun, což bylo o 18,5 miliardy korun méně než v roce 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK