Americké akcie pokračují v růstu, zájem je o banky

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. března (ČTK) - Americké akcie zahájily týden dalším růstem, a navázaly tak na příznivý vývoj z minulého týdne. Zájem je především o akcie bank, kterým pomáhají naděje, že sektor se dočká stabilizace. V růstu ale nepokračuje index trhu Nasdaq, kde oslabují hlavně akcie velkých firem z odvětví vyspělých technologií.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 7312 bodů a vykazoval růst v rozsahu 1,2 procenta. Širší index S&P 500 si připsal 1,4 procenta na 767 bodů, zatímco index Nasdaq Composite o 0,3 procenta klesl a nacházel se blízko 1427 bodů.

Akcie bank našly podporu ve zprávě, že britská banka Barclays letošní rok zahájila příznivě. V podobném duchu se vyjádřili i šéfové několika předních bank z USA, díky čemuž minulý týden akcie zahájily masivní růst.

Kurz akcií Citigroup během dopoledne vzrostl o více než 20 procent a dostal se nad dva dolary. Ještě před týdnem se kurz dostal pod jeden dolar. Akcie Bank of America zpevnily o více než deset procent, zisky u ostatních bank však byly mnohem slabší. Index bankovních titulů KBW zpevnil o téměř čtyři procenta.

"Zrovna teď chybí pesimismus. Mnoho vystrašených investorů mělo na mysli scénář, který počítal s propadem finančního sektoru," poznamenal hlavní analytik společnosti Harris Private Bank Jack Ablin. "Vzhledem k některým těm komentářům bank a další rétorice, včetně vystoupení šéfa Fedu Bernanka v televizním rozhovoru, možná investoři od takového scénáře upustili," řekl Ablin.

Nová statistika ale nevyznívá příznivě. Index aktivity ve zpracovatelském sektoru pro oblast New Yorku za březen spadl na nové minimum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK