Světová banka čeká ve východní Evropě hospodářskou stagnaci

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. března (zpravodaj ČTK) - Ekonomiky východní Evropy by měly v letošním roce kvůli globálnímu hospodářskému útlumu stagnovat. V rozhovoru pro agenturu Reuters to dnes řekl viceprezident Světové banky (SB) Shigeo Katsu. SB přitom dosud v regionu, kam se ale spolu s východoevropskými státy počítají i státy ve střední Asii, čekala hospodářský růst 2,7 procenta, je však velmi pravděpodobné, že ho v další prognóze sníží.

"Něco kolem nuly by bylo pro celý region více realistické. Všechny velké ekonomiky v Evropě a střední Asii v posledních třech měsících předvádějí daleko nižší hospodářské výkony," uvedl Katsu.

Ve srovnání s loňským rokem nový odhad Světové banky bude znamenat výrazný ekonomický útlum. Ještě loni totiž tamní ekonomiky rostly v průměru o 5,3 procenta a hospodářství těchto států byla považována za poměrně perspektivní. Další finanční ústav, tentokrát Evropská banka pro obnovu a rozvoj, čeká, že ekonomiky států střední Evropy porostou letos jen o 0,1 procenta a například Rusko o jedno procenta, což je výrazně méně, než loňských 6,5 procenta.

Globální krize těžce zasáhla především ekonomiky pobaltských států, z nichž například Lotyšsko již muselo požádat o finanční pomoc Mezinárodní měnový fond a Evropskou unii. Velmi špatně se však daří i Ukrajině, někteří ekonomové v jejím případě dokonce hovoří o kolapsu. Lépe se naopak podle agentury Reuters vede Polsku, Česku a Slovensku.

Katsu za jednu z příčin zranitelnosti celého regionu pokládá výrazné zapojení střední a východní Evropy do evropských finančních trhů. S tím jak přicházela ekonomická recese, zahraniční banky a firmy začaly omezovat vlastní investice, což postihlo celou oblast. Hospodářské oživení přitom nebude zdaleka tak rychlé, jako útlum.

"Není ve schopnostech střední a východní Evropy ovlivnit (hospodářské) oživení, protože z velké části závisí na velkých ekonomikách a na tom, jak rychle se zotaví," řekl Katsu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK