Centrální banka šokovala

25.04.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dnes, na pravidelném měnovém zasedání koncem měsíc centrální bankéři naprosto neočekávaně snížili všechny klíčové sazby o 50 b.p.

Tento krok ani analytici ani trh nepředpokládal. Většina se přikláněla názoru, že banka sazby ponechá na současné úrovni. V úvahu přicházela i varianta zvyšování sazeb v souladu s trendem v jiných zemích. Na druhou polovinu roku se totiž v Evropě i USA předpokládá oživení ekonomik a tím i sílící infalční tlaky.

ČNB očekává na duben inflaci v rozmezí 2,0 - 2,4 procenta. Odhad snížila o desetinu a touto nízkou infalcí odůvodnila snížení sazeb. Druhým důvodem je snížení predikce růstu HDP na období 2002-2003. Do jaké míry se ovšem projeví snížení sazeb i na komerčním trhu nelze přesně určit. Většina komerčních bank bude pravděpodobně zasahovat do svých úrokových sazeb minimálně. Cena úvěrů zůstane pravděpodobně na stejné výši, nebo klesne jen nepatrně.

Devizový trh na zprávu o snížení sazeb v celkovém vyjádření dnešního obchodního dne téměř nereagoval, koruna celkově oslabila o deset haléřů na závěr dnešního dne se obchodovala za 30,40 Kč/EUR. Snížení sazeb nebylo totiž doprovázeno intervencí, jak se trh nejprve obával. To byla pravděpodobně chyba, bance by se tak podařilo oslabit korunu výrazněji.

Pro následující dny a týdny se dá očekávat obchodování v pásmu 30,20 - 30,60 kč/EUR. Posílení k 30,00 nelze očekávat.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU