Co týden dal?

03.05.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jako každý týden máme pro Vás zajímavé informace ze světa, z domova i z našeho serveru. Právě pro Vás jsme připravili stručný výtah těch nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí...

Posledních 7 dní ve světě

Světový obchod se zbožím a službami v loňském roce klesl po předchozích dvou dekádách růstu a v letošním roce se dá očekávat maximálně mírné oživení. David L.Smith, 34letý tvůrce počítačového viru Melissa, který zahltil v roce 1999 počítačové sítě po světě generováním e-mailových vzkazů, půjde za svůj čin na 20 měsíců do vězení. Ve středu se demonstrovalo v různých státech. Jedna z největších demonstrací probíhala ve Francii, kde tak lidé vyjadřovali nesouhlas s postupem nacionalisty La Pena do druhého kola prezidentských voleb. A na Blízkém východě opustil dnes Jasir Arafat svoje "domácí" vězení v Ramalláhu, kde byl více jak měsíc vězněn.

Posledních 7 dní u nás doma

Vláda v pondělí schválila vydání státních dluhopisů na úhradu schodků rozpočtu v předchozích dvou letech v celkovém objemu 37,65 miliardy korun. Česká národní banka zahájila ve středu 1. května zkušební provoz centrálního registru úvěrů podnikatelských subjektů. Ministerstvo financí snížilo odhad průměrné míry inflace v letošním roce na 3,3 procenta oproti dosavadní předpovědi 3,9 procenta. Česká pojišťovna získala souhlas České národní banky k nákupu akcií První městské banky a.s. Cena, kterou za zhruba 70procentní podíl v bance zaplatí, představuje 515 miliónů korun. Na 41,9 miliardy korun se ke konci dubna prohloubil deficit státního rozpočtu, když ještě koncem března schodek činil 15,7 miliardy korun. Rozpočtový deficit tak za pouhé čtyři měsíce přesáhl 90 procent celkového schodku schváleného na letošní rok. Do konce roku musejí být zrušeny všechny anonymní vkladní knížky.

Posledních 7 dní na našem serveru

Hlavní novinkou toho týdne je zveřejňování nejčastějších či nejzajímavějších dotazů a odpovědí z poradenství. V sekci bankovnictví je to tento týden dotaz Co dělat s dolary v bance?, v Kapitálovém trhu je to Akcie Spořitelny prodejte!, v Bydlení  je to Chalupa jako zástava, v Pojištění je to Jaké pojištění k hypotéce? a v Penzi je to Lze si sjednat invalidní penzi, i když pobírám invalidní důchod? Každý další týden se tedy v každé sekci setkáte s novým dotazem a odpovědí. Noví rádcové jsou také v sekcích Penze a Pojištění. V sekci Ekonomika byly zveřejněny nová historická data a předpovědi makro údajů. V Pojištění jsme pro Vás zaktualizovali a doplnili tabulky pojistného pro vybrané případy u pojištění denní dávky při pracovní neschopnosti.

Anketa posledních 7 dní

V anketě jsme se Vás tento týden ptali, zda souhlasíte se zvýšením odškodnění pro klienty kampeliček. Hlasy každý den strmě skákaly nahoru a dolů. Konečný výsledek je, že většina 74 % účastníků ankety s tímto krokem vlády nesouhlasí a pouze 26 % je pro zvýšení odškodnění. Uvidíme, zda se ještě přes víkend výsledky výrazně nezmění.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU