Czech POINT – krok správným směrem

21.04.2009 | , Ministerstvo vnitra České republiky
Tiskové zprávy


Czech POINT znamená Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.

Je to projekt, jenž má za cíl umožnit komunikaci občanů se státem z jednoho místa, kde je možné získat data z veřejných i neveřejných informačních systémů veřejné správy a učinit podání. Toto asistované místo výkonu veřejné správy redukuje přílišnou byrokracii mezi občanem a veřejnou správou.
 
Jak to vlastně funguje
Czech POINT si lze jednoduše představit jako komunikační kanál, jehož prostřednictvím proudí data. Je to vlastně spojovací článek mezi jednotlivými rejstříky a občany, který funguje na jednoduchých formulářích v prostředí internetu. Pochopitelně se dbá na maximální bezpečnost při toku dat i při samotném přístupu k systému Czech POINT.

Jaké služby nabízí
V současnosti Czech POINT umožňuje získání ověřených výpisů např. z katastru nemovitostí, rejstříku trestů, obchodního a živnostenského rejstříku, výpis z bodového hodnocení řidiče a ze seznamu kvalifikovaných dodavatelů. Je možné také učinit podání do živnostenského rejstříku a do modulu autovraků informačního systému odpadového hospodářství.
Mezi nejvyužívanější agendy patří klasicky ty, která běžný občan nejvíce potřebuje pro styk se státní správou a samosprávou. Prim si udržuje výpis z rejstříku trestů, katastru nemovitostí a výpis trestných bodů.

 

graf1.jpg

 

Co je poslední novinkou
Nejaktuálnější novinkou je možnost získat ověřený výpis z insolvenčního rejstříku, kde žadatel zjistí existenci insolvečního řízení proti jeho osobě. Czech POINT umožňuje i získání výpisu na organizaci. Protože jde o veřejný rejstřík, každý může požádat o výpis na kohokoliv.
Nový rejstřík navazuje na dosavadní registr úpadců, nenahrazuje ho však. Oba systémy tedy běží vedle sebe s tím, že řízení zahájená do 1.1.2008 budou evidovaná pouze ve starém registru úpadců.

 

graf2.jpg

 

Kde Czech POINT naleznete
K 13.4.2009 bylo v provozu 3567 kontaktních míst na obecních a městských úřadech, pobočkách České pošty a Hospodářské komory, u vybraných notářů a na českých zastupitelstvích v zahraničí. Seznam všech kontaktních míst Czech POINT lze najít na www.czechpoint.cz

 

graf3.jpg

Z čeho se financuje rozšíření Czech POINTu
Počet kontaktní míst stále roste. Vzhledem k nákladnosti pořízení technického a technologického vybavení kontaktního místa probíhá od 1.12.2008–31.5.2009  výzva na získání dotace z Evropské unie. Dotace je určena pouze pro samosprávní celky, a to ve výši 93 927,- Kč na vybavení úplně nového kontaktního místa a 68 540,-Kč na upgrade. Obce se podílejí na výdajích spolufinancováním 15 %, mají tak možnost si ze získaných financí pořídit kompletní vybavení pro nové kontaktní místo nebo si již vzniklé pracoviště „dovybavit“ modernější technikou. Výzva počítá i s autorizovanou konverzí a nutnou technikou pro tuto budoucí agendu.

 

cp_logo_3D_nahled.jpg

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Tiskové zprávy