Zajištěné fondy ČSOB přinášejí zajímavé výnosy i v době ekonomické recese

28.04.2009 | , ČSOB
Tiskové zprávy


Zajištěné fondy ČSOB znovu dokázaly, že jsou i v době zpomalení ekonomického růstu jedním z nejefektivnějších investičních nástrojů, který vhodně doplňuje další depositní produkty.

Zajištěné fondy ČSOB splatné v průběhu letošního roku přinesly zatím průměrný roční výnos 3,58 %. To je více než jejich dlouhodobý průměr, který činí 3,32 %. ČSOB svým klientům jen na výnosech ze zajištěných fondů za první čtvrtletí 2009 vyplatila více než 231 miliónů korun.

„Tato čísla jsou důkazem toho, že navzdory všeobecné nedůvěře v akciové trhy zůstávají zajištěné fondy jedním z nejzajímavějších finančních nástrojů, který dokáže přinést nadprůměrné zisky,“ uvádí Jan Barta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti.  Zajištěné fondy jsou vhodné především pro konzervativní klienty, kteří upřednostňují dlouhodobé zhodnocení svých financí. „Těm klientům, kteří vyžadují rychlejší zúročení peněz, nabízíme jiná, např. spořicí řešení,“ vysvětluje Jan Barta. Těmi jsou v současné době například Spořicí účet s prémií nebo termínované vklady na dva či tři roky.

Pokud bychom rozdělili zajištěné fondy na krátkodobé (s investičním horizontem kratším než 4 roky) a dlouhodobé, pak statistiky ČSOB ukazují, že dlouhodobé zajištěné fondy přinášejí svým majitelům vyšší výnos. Fondy splatné v posledních 3 letech s investičním horizontem delším než 4 roky přinesly průměrné roční zhodnocení 3,92 %. U krátkodobých se pak jednalo o 2,72 %. „U zajištěných fondů, jejichž splatnost je delší než čtyři roky, je větší pravděpodobnost, že případné výkyvy ve výnosech, způsobených vývojem na akciových trzích v obdobích neklidu, jsou kompenzovány v ostatních obdobích,“ říká Jan Barta.

V uplynulém čtvrtletí patřil mezi splatné „dlouhodobé“ zajištěné fondy s nadprůměrně zajímavým výnosem i ČSOB Světového růstu 1  s ročním zhodnocením dosahujícím 4,77 % a celkovým výnosem 26,74 %. Jiným zajištěným fondem s vynikajícími výsledky byl ČSOB Světový click +3  s ročním nárůstem 4,37 % a celkovým výnosem 25,80 %. 

Stejně dobře jako dlouhodobé si ovšem mohou vést i krátkodobé zajištěné fondy. V únoru splatný fond ČSOB Reverzního rozpětí 5  přinesl roční výnos 3,86 %. „Pokud se klientovi podaří investovat ve správném období, může mu i krátkodobý fond vynést skutečně zajímavý zisk. Třeba takový, jaký svým investorům vynesl zajištěný fond ČSOB Reverzní click 1, jehož roční výnos činil 11,52 %,“ dodává Jan Barta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti.

Statistiky ukazují, že zatímco zajištěné fondy ČSOB splatné v průběhu letošního roku přinesly průměrný roční výnos 3,58 % za dobu jejich fungování, průměr úrokových sazeb vkladů za stejnou dobu činí podle statistik ČNB pouhých 1,29 %. „I to je důkazem jejich investiční zajímavosti pro všechny, kteří mají dlouhodobě nevyužité finance a přemýšlejí o nejvýhodnějším a nejbezpečnějším způsobu jejich zhodnocení,“ uzavírá Jan Barta.
 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy