Životní pojištění táhne pojistný trh vzhůru

05.05.2009 | , ČAP
Tiskové zprávy


Předběžné výsledky České asociace pojišťoven (ČAP) za první čtvrtletí letošního roku potvrdily, že se ekonomická krize zatím na vývoji českého pojistného trhu výrazně neprojevila.

Celkové předepsané pojistné vzrostlo v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 4,4 %. K výraznému nárůstu došlo zejména v oblasti životního pojištění.

  •  Objem předepsaného pojistného u životního pojištění vzrostl meziročně o 6,6 %.
  •  Tempo růstu neživotního pojištění se zpomalilo z 5,4 % na 3,1 %.

„Český pojistný trh si i ve složité situaci finanční a ekonomické krize zatím vede dobře,“ říká výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora a dodává: „Je pro nás pozitivní zprávou, že především občané ani v době krize nezapomínají na ochranu před dopady nepříjemných životních událostí. Pojištění by mělo být tím posledním, na čem bychom teď měli šetřit.“

Celkové pojistné vzrostlo meziročně o 4,4 %, přičemž před rokem byl tento ukazatel o 1,4procentního bodu vyšší. Příčinou snížení dynamiky je zpomalení rychlosti růstu neživotního pojištění z loňských 5,4 % na letošních 3,1 %. „Životní pojištění roste stejným tempem jako před rokem. Loňského, více než pětiprocentního nárůstu v oblasti neživotního pojištění dosaženo nebylo. Důvodem je především snížení dynamiky růstu v segmentu pojištění majetku podnikatelů, zejména  pak kvůli menšímu zájmu firem o nákup motorových vozidel,“ uzavírá Tomáš Síkora.

Z výsledků jednotlivých členských pojišťoven vyplývá, že více než dvě třetiny trhu nadále zaujímají pojišťovny ze skupiny Generali/PPF (34,7 %) a Vienna Insurance Group (32,5 %). Výrazné přírůstky celkového předepsaného pojistného v absolutním i relativním vyjádření vykázaly zejména Allianz pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna a Komerční pojišťovna.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy