HN: MERO chce získat podíl v České rafinérské

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Státní podnik MERO údajně připravuje s ministerstvem průmyslu a obchodu nabídku na odkup podílu ve společnosti Česká rafinérská od firmy Shell. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Utajovaný plán, jak posílit vliv státu v největší české rafinerii a ubránit ji před ruským vlivem, má dostat na stůl nová vláda.

Oficiálním argumentem pro nabídku je podle listu předpoklad, že propojení rafinerií v Litvínově a Kralupech s ropovody by mohlo přinést úspory. "Vyhodnocujeme potenciální zájem o koupi podílu v České rafinérské a diskutujeme o tom se zástupci státu," řekl deníku Jaroslav Pantůček, šéf firmy MERO, která spravuje tuzemské ropovody.

"Podstatné je, zda Shell svůj podíl opravdu nabídne a jaká bude cena," reagoval náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner. Společnost Shell má v rafineriích 16 procent a už delší dobu zvažuje, že je prodá. Mezi zájemci je i ruský podnik Lukoil. Obdobně velký balík akcií rafinerií se dříve prodával za zhruba čtyři miliardy korun.

Přeplatit Lukoil ale může být podle HN obtížné, Rusové navíc přesvědčují polské vlastníky českých rafinerií, aby jim prodali majoritní podíl.

O odchodu Shellu z akcionářské struktury České rafinérské se spekulovalo již dříve. Kdyby se Shell skutečně rozhodl rafinerie opustit, měli by však předkupní právo na její akcie společníci - tedy Unipetrol a Agip.

České rafinérské loni klesl čistý zisk o pětinu na 308 milionů korun. Tržby vzrostly o 11 procent na 10,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK