MasterCard: finanční recese způsobuje nejvýraznější posun v chování spotřebitelů od 2. světové války

11.05.2009 | , Mastercard
Tiskové zprávy


Nezávislý průzkum realizovaný pro společnost MasterCard poukazuje na rychlé změny chování spotřebitelů v Evropě a na příležitosti pro takové platební karty, které vycházejí vstříc novým potřebám veřejnosti

Nový průzkum, zadaný společností MasterCard a provedený firmou TNS, odhaluje nejvýraznější posun v chování spotřebitelů od 2. světové války. Průzkum definuje řadu faktorů podílejících se na vzniku zcela nového spotřebitelského chování v důsledku dopadů finanční krize, které se začaly projevovat v roce 2008 a změnily vyhlídky a obecný přístup evropských spotřebitelů. Výsledkem studie je evropský barometr kupní síly, mapující chování spotřebitelů v celém regionu. Závěry průzkumu byly představeny na výroční konferenci o debetních a předplacených kartách společnosti MasterCard Europe v Berlíně.

Ve způsobu, jímž spotřebitelé dnes rozhodují o svých výdajích a úsporách, došlo k obrovskému posunu,“ potvrdil Javier Perez, prezident společnosti MasterCard Europe. „V současných hospodářských podmínkách procházíme všichni těžkou zkouškou a tato nová zjištění upozorňují na výrazný posun chování spotřebitelů v neuvěřitelně krátké době. Spotřebitelé ještě nikdy tolik nepřemýšleli o svých výdajích a úsporách, k čemuž je samozřejmě nutí potřeba lepšího hospodaření s vlastními finančními prostředky. Při naplňování těchto potřeb hrají nezanedbatelnou roli i platební karty,“ dodal J. Perez.

V Evropě se stále ještě uskuteční 360 miliard transakcí v hotovosti ročně. Tento fakt, doplněný o závěry nového průzkumu chování spotřebitelů, poukazuje na možnosti a růstový potenciál platebních karet. Obchodníci a bankovní domy si tuto příležitost uvědomují a přicházejí s produkty a službami, jež zvyšují bezpečnost, přinášejí úspory, nabízejí věrnostní programy a rozšiřují možnosti volby spotřebitelů,“ doplnil J. Perez.

Společnost MasterCard Europe vyzvala maloobchodníky a bankovní instituce z celé Evropy k „inovační a rychlé“ reakci na potřeby „nového“ evropského spotřebitele, jehož profil popisuje nezávislý průzkum dopadů světové ekonomické krize na výdajové vzorce spotřebitelů. Nové spotřebitelské chování se vyznačuje především následujícími parametry:

Obavy z růstu cen komodit – zvýšená citlivost spotřebitelů vůči cenám zboží, jako jsou potraviny a pohonné hmoty. Prudký nárůst cen komodit v prvním pololetí loňského roku ovlivňuje plánování budoucích výdajů: až 78 % dotázaných evropských spotřebitelů uvedlo, že plánuje utratit méně na každodenních výdajích. Denní výdaje velmi pravděpodobně sníží 89 % dotázaných italských a 85 % francouzských spotřebitelů, přičemž evropský průměr je 78 %. I když díky recesi nerostou ceny komodit tak rychle, obavy spotřebitelů ohledně cenové dostupnosti základního zboží přetrvávají.

Tenčící se bohatství spotřebitelů – trojnásobný šok z pádu nemovitostního, bankovního a akciového trhu v loňském roce závažně nahlodal dosavadní pocit „trvalého růstu bohatství“ mezi Evropany. Studie odhalila, že každý čtvrtý Evropan kvůli finanční krizi plánuje odložit odchod do důchodu (28 %) a 65 % Evropanů chce více šetřit, aby si vynahradili ztráty z roku 2008.

Perspektivy v oblasti podnikání a zaměstnanosti – podle výzkumu společnosti MasterCard se toho, že v roce 2009 přijdou o svou práci, z Evropanů obávají nejvíce obyvatelé pobaltských republik (43 % dotázaných) a Španělé (38 % dotázaných). Nejmenší obavy naopak projevili němečtí a francouzští spotřebitelé – 19 %, respektive 18 %.

Do popředí nyní proniká efektivnější hospodaření s penězi, kdy 69 % dotázaných spotřebitelů chce utrácet jen za to, co si mohou dovolit, přičemž dochází k posunu rozpočtových priorit – na prvním místě jsou základní potřeby, pak úspory a následuje omezování „zbytných“ potřeb. Spotřebitelé tak naznačují větší zájem o využití platebních karet k aktivní kontrole svých výdajů a důslednějšímu řízení útraty s využitím měsíčních výpisů.

Hodnota za peníze/loajalita – snahu maximálně využít svých finančních prostředků a aktivní vyhledávání výhodných nákupů (84 % oproti 72 % před šesti měsíci) potvrzují spotřebitelé tím, že jako druhou nejdůležitější motivaci k používání platebních karet (40 %) označili s nimi spojené věrnostní programy.

Potřeba širší akceptace a bezpečnosti na internetu – ukázalo se, že spotřebitelé chtějí více využívat internet, protože jim nabízí možnost nejvýhodnějších nákupů (66 % v porovnání s 56 % před půl rokem). Držitelé karet proto vyžadují širší akceptaci platebních karet a vyšší bezpečnost plateb na internetu (42 %).

Současná hospodářská recese zásadně změnila pravidla hry, současně ale také více než kdy jindy potvrdila hodnotu elektronických plateb. Produkty a řešení společnosti MasterCard jsou důležitými prvky, které pomáhají udržet globální obchodování v pohybu, a to i navzdory současnému hospodářskému poklesu,“ zdůraznil J. Perez.

Jedním z nejdůležitějších cílů společnosti MasterCard je pokračovat ve vývoji inovačních platebních systémů, které odrážejí měnící se potřeby spotřebitelů. Mezi tyto inovace patří například: vyšší zabezpečení plateb na internetu s technologií MasterCard® SecureCode™, zavedení internetové akceptace pro karty Maestro, nové co-brandové věrnostní programy a širší možnosti kontroly ze strany spotřebitelů s pomocí platformy MasterCard InControl. Tato nová řešení a nabídky pomohou našim partnerským finančním institucím využít v letošním roce i v dalších letech silný růstový potenciál platebních karet a rostoucí chuť evropských spotřebitelů provádět elektronické platby,“ uzavřel J. Perez, prezident společnosti MasterCard Europe.

***
Studie více než tří tisíc spotřebitelů, kterou v březnu letošního roku uskutečnila společnost TNS v šesti evropských zemích (Velká Británie, Itálie, Německo, Francie, Nizozemí a Polsko), se zaměřila na klíčové oblasti jako důvěra spotřebitelů, výdajové vzorce a současný pohled na investice, vlastnictví domů a zaměstnanost. Studii navíc doplňuje kvalitativní průzkum prostřednictvím rozhovorů s předními evropskými maloobchodníky a bankovními institucemi.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy