Co týden dal?

29.05.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Prodej stavebního spoření a penzijního připojištění zaostává za výsledky minulých let, naštěstí, že důvěra spotřebitelů se už zase zlepšuje...

Posledních 7 dní ve světě

  • Ředitel ruského monopolního vývozce plynu Gazprom Alexej Miller se obává, že Ukrajina možná nebude mít na zaplacení květnového odběru plynu. Pokud by nezaplatila celou částku, pak by Gazprom zřejmě musel přejít na jiný způsob plateb, řekl podle agentury Reuters Miller.
  • Více než 90 procent amerických ekonomů předpovídá, že ekonomická krize ve Spojených státech letos skončí. Oživení však podle nich nebude mít hladký průběh. Vyplývá to z průzkumu Národního sdružení podnikových ekonomů (NABE). Výsledky tohoto průzkumu se v podstatě shodují s výhledem šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernanka a jeho kolegů. Zhruba 74 procent oslovených ekonomů předpokládá, že recese skončí ve třetím čtvrtletí. Dalších 19 procent se domnívá, že oživení přijde během posledních tří měsíců letošního roku. Zbývajících sedm procent uvedlo, že krize skončí v prvním čtvrtletí roku 2010.
  • Polské ministerstvo zemědělství navrhlo, aby úřady regulovaly ceny potravin v celé Evropské unii. Důvodem jsou velké rozdíly v maržích. Ministr zemědělství Marek Sawicki deníku Rzeczpospolita řekl, že návrh už získal podporu deseti členských zemí, a to mimo jiné Dánska, Finska, Portugalska, Německa či Velké Británie. Proti jakémukoliv zásahu na trhu jsou obchodní sítě.
  • Celosvětová poptávka po energii by se do roku 2030 měla zvýšit o 44 procent zejména díky růstu v rozvíjejících se zemích, jako jsou Rusko a Čína. Předpověděl to americký Úřad pro energetické informace (EIA). Současná hospodářská krize sice zasáhla spotřebu energie, podle EIA by však očekávané oživení světové ekonomiky v příštím roce mohlo znovu nastartovat poptávku po energii a zvýšit její ceny.
  • Přední japonské automobilky minulý měsíc pokračovaly v prudkém omezování výroby. Produkce světové automobilové jedničky Toyota Motor se v dubnu meziročně propadla o 46,5 procenta na 433.979 vozů. O něco lépe si vedl hlavní japonský konkurent Honda Motor, jehož produkce klesla o 29,7 procenta na 231.399 vozů. Automobilka Nissan Motor snížila výrobu o 38,2 procenta na 183.248 vozů.
  • Německé strojírenství zažilo minulý měsíc největší propad zakázek ve své historii. Svaz německého strojírenského průmyslu (VDMA) dnes oznámil, že strojírenské zakázky v Německu se v letošním dubnu meziročně snížily o 58 procent. Domácí objednávky minulý měsíc klesly o 52 procent a zahraniční zakázky dokonce o 60 procent.
  • Počet nezaměstnaných v Německu se v květnu snížil proti předchozímu měsíci o 127.000 na 3,458 milionu. Oznámil to spolkový úřad práce. Dodal, že míra nezaměstnanosti tak klesla o 0,4 procentního bodu na 8,2 procenta. Podle sezonně očištěných údajů se počet nezaměstnaných zvýšil o tisícovku na 3,456 milionu. Ekonomové přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem o 67.000 lidí.
  • Rusko od června zvýší clo na vývoz ropy o 11 procent na 152,8 dolaru (zhruba 3000 korun) za tunu ze současných 137,7 dolaru. Clo na lehké ropné produkty, jako je například benzin, v červnu stoupne o téměř deset procent na 115,2 dolaru za tunu. Clo na těžké produkty, například topné oleje, se zvýší rovněž o téměř deset procent na 62,1 dolaru za tunu.
  • Výbor věřitelů největší americké automobilky General Motors přijal vylepšenou nabídku na výměnu dluhopisů za akcie. Návrh jim předložil management automobilky spolu s ministerstvem financí. Navzdory dohodě se ale General Motors asi nevyhne bankrotu. Ten by byl patrně největší ze všech amerických podniků.

 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Spořící účet bez poplatků!
Spořící účet eMAX Plus vám nabízí nejen výhodný úrok 2,8 % p.a., ale také bezplatný přístup k účtu jak přes internet, tak po telefonu. Jeho založení a správa je bez poplatků, stejně jako u všech účtů nabízených mBankmKONTO a eMAX. Neváhejte a využijte služeb mBank on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra, ať vaše úspory zhodnotíte.

 

Posledních 7 dní doma

  • Důvěra spotřebitelů v květnu meziměsíčně stoupla o 4,5 bodu a důvěra podnikatelů naopak klesla o 0,9 bodu. Ve srovnání s květnem 2008 je však saldo souhrnného indikátoru důvěry o 25,5 bodu nižší. Důvěra spotřebitelů meziročně klesla o 10,2 bodu a důvěra podnikatelů se snížila o 29,2 bodu. Z šetření mezi spotřebiteli v květnu vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají zlepšení celkové ekonomické situace a mírné zlepšení své finanční situace.
  • Počet účastníků penzijního připojištění na konci března dosáhl podle ministerstva financí 4,3 milionu lidí, což je o 54.000 více než na konci roku 2008. Růst penzijního připojištění je i přes nižší tempo proti předchozím letům setrvalý, což potvrzuje i 134.000 nově uzavřených smluv v prvním kvartále letošního roku. S nárůstem počtu penzijních připojištění stoupá objem státních příspěvků, které stát poskytuje ve prospěch účastníků. Za první čtvrtletí bude poukázán penzijním fondům státní příspěvek 1,3 miliardy Kč, což je o 6,8 procenta více než ve stejném období loni.
  • Klienti stavebních spořitelen v prvním čtvrtletí uzavřeli téměř 149.000 nových smluv o stavebním spoření, což je v meziročním srovnání pokles o přibližně 10.000 smluv. Průměrná cílová částka u smluv o stavebním spoření přitom klesla o více než 26.000 korun na 286.000 korun.
  • Státní rozpočty v letech 2010 až 2012 by měly skončit se schodky vyššími než 150 miliard korun, uvedl ministr financí Eduard Janota. V roce 2010 by měl deficit být 165 miliard, v roce 2011 by měl činit 160 miliard a v roce 2012 pak 156 miliard korun. Schodky jsou součástí výdajových rámců státu do roku 2012.
  • Kvůli plánovaných rozpočtům, jejichž deficit do roku 2012 neklesne pod 150 miliard korun, je velmi vzdálená cesta Česka k euru. Schodky rozpočtů totiž povedou k deficitu veřejných financí 4,5 až 4,7 procenta hrubého domácího produktu v roce 2010, následně k pětiprocentnímu deficitu a v roce 2012 k 4,2 procenta HDP. Pro přijetí eura je nutná tříprocentní hranice.
  • Deregulace nájemného se ve vybraných městech prodlouží o dva roky. Prezident Václav Klaus podepsal zákon, který růst nájemného v příštím roce rozkládá do tří let, tedy až do konce roku 2012.
  • Tržby 50 největších tuzemských obchodníků loni meziročně vzrostly o devět procent na 446,9 miliardy korun. Největším obchodním řetězcem byla loni v Česku s odhadovanými tržbami 47 miliardy korun poprvé společnost Tesco Stores ČR. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila společnost Incoma Research a časopis Moderní obchod.
  • Hlavní vlna insolvencí a nesplácení ze strany dlužníků v tuzemské ekonomice teprve přijde. Nynější bankroty a případy zadlužení vesměs nejsou oběti současné krize, ale vyústění vlastních potíží z minulých let. Na diskusním setkání Euro Business Brunch s názvem Problémoví klienti bank, insolvence podniků to uvedl řídící partner Deloitte Česká republika Josef Kotrba.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Studium už nebude dobou pojištění!!

Studium se přestane od roku 2010 považovat za náhradní dobu pojištění, současně se potřebná doba pojištění bude postupně zvyšovat až na 35 let, ze současných 25 let. Teď, když jste během 5 let vystudovali VŠ, měli jste 4 roky doby pojištění. Jak se stavíte k této změně?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Každý kdo chce založit živnost, si může nově stáhnout na Finance.cz formuláře žádosti o koncesi, případně formuláře ohlášení jednotlivých živností.
  • I česká politická scéna spěje ke svému balíčku protikrizových opatření, seznamte se s návrhy, které nám možná pomohou dostat se z krize.
  • Potřebujete finanční rezervu na nenadálé finanční výdaje? Zkuste využít kontokorentní úvěr a budete si moci půjčovat opakovaně. Naše přehledné srovnání kontokorentních úvěrů nabízených bankami v ČR by vám mělo pomoci s výběrem toho správného úvěru.
  • Ve spolupráci se společností X-Trade Brokers vám přinášíme edukační seriál, ve kterém si představíme specifický druh derivátů - opce. V jednotlivých dílech tohoto seriálu si vysvětlíme, jak opce fungují, kde a jak se s nimi obchoduje a jakým způsobem lze s jejich pomocí vytvářet obchodní strategie pro každou situaci na trhu. V dalším dílu - Opce - jak obchodovat a realizovat zisk - se autor zabývá detailněji opčními strategiemi a jak tyto strategie zobrazit na opčním grafu.


Fintriky

Starobní důchody se brzy stanou hlavním tématem diskuzí, protože jak známo, česká populace stárne. I proto se Finance.cz tomuto tématu pravidelně věnují. V první části finančních triků pro tento týden jsme řešili základní principy důchodového pojištění jako podmínky nároku, ve druhé jsme ukázali, jak se důchod počítá, a v poslední jsme se zaměřili na novelu s účinností po 31.12.2009.


Anketa

Podle statistik je větší zájem o bytové projekty dokončené nebo těsně před dokončením, klesá tak důvěra v to, že developer stavbu postaví. Jak byste ze zachovali?


  • Nešel bych do projektu s horizontem jeden, dva roky - 76 %
  • Šel bych do takového projektu jen s kvalitním developerem - 12 %
  • Nevadí mi to, pokud by to byl zajímavý projekt - 12 %

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU