Co dělat, když nemáte dostatečnou bonitu pro získání úvěru?

19.06.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


U stavebního spoření lze využít výhodného úvěru ke zlepšení bytových potřeb. Co ale dělat v případě, že zjistíte, že pro stavební spořitelnu nemáte dostatečné příjmy? Máte nějakou možnost jak úvěr získat?

Před nějakou dobou jste si založili stavební spoření. Ještě jste nevěděli zda pouze ke spoření, nebo jestli ho využijete i pro výhodný úvěr. Nyní se vám naskytla příležitost použít stavební spoření i s jeho úvěrem na zlepšení bydlení.
 
Kontaktovali jste stavební spořitelnu nebo nějakého poradce, protože chcete čerpat úvěr ze stavebního spoření. A na schůzce jste zjistili, že příjmy Vaší rodiny nejsou pro Vámi požadovanou výši úvěru dostatečné. Pravděpodobně jste od osoby, která s Vámi úvěr probírala dostali i nějaké řešení jak úvěr získat. Pokud ne podívejte se na některé možnosti a řešení této situace.

Výše úvěru ze stavebního spoření je rozdíl mezi cílovou částkou a zůstatkem na vkladovém účtu stavebního spoření. Pokud tedy žádáte o úvěr, tak vám spořitelna vyplatí peníze, které jste naspořili a úvěr, tedy zbývající část do cílové částky.

Spoludlužník
Asi nejjednodušší cestou jak se dostat k úvěru, i když někdy může být dost problematická, je najít vhodného spoludlužníka.

  • Spoludlužník je osoba, která vám v případě, že vaše bonita není dostačující, může bonitu zvýšit.
  • Stejně jako se posuzují příjmy celé vaší rodiny, tak se budou posuzovat i příjmy rodiny spoludlužníka.
  • Volné prostředky se sčítají, tzn. že spoludlužník společně s dlužníkem musí mít dohromady na splátku úvěru.
  • Spoludlužník se přistoupením ke smlouvě zavazuje k tomu, že nebude-li dlužník splácet, převezme splácení dluhu na sebe. Nejlépe je tedy využít někoho z rodiny, ale pozor ať své blízké nezbavíte možnosti získat úvěr pro svou potřebu! Splátka Vašeho úvěru se mu při jeho vlastní žádosti bude odečítat od volných prostředků na jeho vlastní splátku úvěru!

Snížení cílové částky
Druhou možností jak získat alespoň část úvěru je snížit cílovou částku tak, aby jste svými příjmy splnili podmínky spořitelny a ta vám úvěr poskytla.

  • Vaše volné prostředky budou díky nižšímu úvěru dostatečné na výši splátky.
  • I tato varianta není úplně bez rizika, takže pozor! Pokud již máte nárok na zvýhodněný úvěr, může vám změna smlouvy způsobit, že vám bude poskytnut překlenovací úvěr a na zvýhodněný úvěr bude převeden až po nějaké době třeba po uplynutí 12 měsíců (některé spořitelny toto uplatňují jiné ne).

A ještě pro pořádek bonita není jediná podmínka pro získání úvěru ze stavebního spoření. Budete muset doložit i účel úvěru, to znamená jeho použití na bytové potřeby. A samozřejmě, pokud bude potřeba, mít i příslušné zajištění úvěru, kterým může být ručitel (není totéž co spoludlužník) a nebo nemovitost zastavená ve prospěch úvěru.

   Zpět na stránku s tipy a radami

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát