Uplynulý týden na akciových burzách ve znamení nízkých objemů obchodů

15.06.2009 | , RM-Systém
Tiskové zprávy


Výrazný pokles objemů obchodů a nejasný trend na akciových trzích, to jsou společní jmenovatelé posledních dnů na světových i českých burzách.

I přes páteční korekci se v týdnu nejlépe dařilo titulu Vítkovice a Erste Bank. Naopak nejhůře dopadly akcie McDonald's, jejichž kurz během týdne poklesl o 5 %.

Finanční krizí zdevastovaný kapitálový trh v současné době přešlapuje na místě v očekávání dalšího vývoje. Investoři čekají, jak se podaří jednotlivým ekonomikám vyváznout z recese. Stále častěji se objevuje otázka, kterým směrem se budou dále vyvíjet úrokové sazby centrálních bank, které jsou jedním z nejdůležitějších makroekonomických ukazatelů výrazně ovlivňujících akciové trhy.
Klesat již dále nemohou, takže otázkou je, kdy a jak se začnou opět zvyšovat a jak toto zvyšování bude působit na kapitálové trhy a české tituly na nich.

Úrokové sazby v podstatě určují cenu peněz na kapitálovém trhu. Obecně vzato jsou nižší sazby pro akciové trhy příznivé, protože umožňují podnikům a investorům snadnou dostupnost finančních prostředků. Extrémně levné peníze od centrálních bank v současné krizi pomohly rozhýbat totálně zamrzlé peněžní trhy, kvůli kterým na podzim krachovala jedna finanční instituce po druhé.
Nicméně je třeba si uvědomit, že jedním z důvodů, které  stojí za současnou finanční krizí, jsou právě nízké úrokové sazby a snadná dostupnost úvěrů na přelomu uplynulého století. Z tohoto důvodu se vyšším sazbám dlouhodobě dozajista nevyhneme. Teď zmiňujeme americké a evropské úrokové sazby FEDu a ECB. Za splnění určitých předpokladů je možné, že české úrokové sazby mohou ještě krátkodobě klesat.

Vše bude záviset na vývoji inflace, jejíž růst právě vyšší sazby korigují. Inflace bude do budoucna největším problémem předlužených amerických a evropských ekonomik. Jen za květen dosáhl americký rozpočtový deficit rekordních 190 mld. USD. Za probíhající fiskální rok je schodek plánován na 1,84 bil. USD, což už je pro většinu smrtelníků číslo opravdu nepředstavitelné. O mnoho se finanční zdraví americké ekonomiky nezlepší ani v příštím roce.
Takto extrémní dluhy by nemusely být problémem, ale pouze za předpokladu, že vládě USA za prvé někdo půjčí. A za druhé, že půjčované finanční prostředky budou investovány tak efektivně, aby v budoucnu umožnily oživení ekonomiky a pozvolné splácení dluhů. Připomeňme, že hlavním věřitelem Spojených států je Čína, která takto drží USA v hrsti.

Postoj Číny bude pro USA klíčovým. Dokud zde budou podporovat exportně zaměřenou ekonomiku levnou tuzemskou měnou, nic extrémního z toho pro USA neplyne. Jüan je uměle podhodnocován právě obrovskými vládními nákupy dluhopisů v amerických dolarech. Problém by nastal, kdyby se rozhodla největší asijská ekonomika část svých rezerv denominovat v jiné než americké měně. Naštěstí pro USA žádná taková měna neexistuje a ani není pravděpodobné, že by naráz nějaká vznikla.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy