Co týden dal?

19.06.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Automobilový trh se konsoliduje, problémové automobilky získávají nové majitele. Dalšími dobrými zprávami jsou slušné výsledky zátěžových testů českých bank a protikrizová opatření, která čekají už jen na podpis prezidenta.

Posledních 7 dní ve světě

  • Nejhorší část světové hospodářské krize možná teprve přijde. Uvedl to šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn při návštěvě Kazachstánu. Koncem minulého měsíce Strauss-Kahn předpověděl, že světová ekonomika by se mohla ze současné krize dostat na začátku příštího roku.
  • Ford uzavřel předběžnou dohodu o prodeji Volva a to čínské soukromé firmě Geely Automotive Holdings. Automobilky nyní obecně vítají možnost zvýšení prestiže a pro finanční investory představují levné akcie automobilek zajímavou investici.
  • Rusko je přesvědčeno, že svět nyní potřebuje mít vedle dolaru nové rezervní měny. Na summitu Shanghai Cooperation Organisation (SCO) v Jekatěrinburgu to řekl ruský prezident Dmitrij Medveděv. Na stejném místě se koná první summit skupiny BRIC, tedy Brazílie, Ruska, Indie a Číny. Medveděv už podobný návrh jednou učinil. Podle agentury AP se tak Kreml snaží ukázat větší vliv na mezinárodní scéně, na druhou stranu ale Rusko dává najevo obavy z vysokého rozpočtového deficitu v USA. Na to poukazují i některé jiné země.
  • Americký výrobce automobilů General Motors podepsal předběžnou dohodu o prodeji automobilky Saab švédskému producentovi luxusních vozů Koenigsegg. Saab se v únoru uchýlil pod soudní ochranu před věřiteli. Soud v květnu prodloužil firmě bankrotovou ochranu až do 20. srpna. Do té doby má být dokončen proces reorganizace, v rámci kterého je vybírán nový majitel podniku.
  • Meziroční inflace v eurozóně v květnu klesla na nulu, což představuje rekordní minimum. Svůj dřívější odhad potvrdil Evropský statistický úřad (Eurostat). V dubnu inflace v unijních zemích platících eurem činila 0,6 procenta. Loni v květnu meziroční inflace v eurozóně dosahovala 3,7 procenta. Měsíční inflace minulý měsíc v této skupině zemí byla 0,1 procenta.
  • Finanční ústav Bank of America vyplácí na odměnách miliony dolarů, aby získal talentované zaměstnance a udržel si schopné investiční bankéře, které banka považuje za klíčové. Napsal to americký list The New York Post, který se opírá o informace svých zdrojů. Bank of America je největším finančním domem v USA.
  • Hospodářská recese ve Spojených státech již skončila. Agentuře Reuters to řekl významný investiční manažer Dan Fuss ze společnosti Loomis Sayles. Dodal, že USA nyní čeká dlouhé oživení, které by mohlo vyvrcholit až v roce 2011.
  • Lídři členských států Evropské unie se na summitu předběžně dohodli na reformě finančního dohledu. Ta by měla zabránit opakování finanční krize z loňského roku, kdy vlády vydaly stovky miliard eur z veřejných peněz na záchranu bank. Konkrétní detaily reformy ale Evropská komise zveřejní až na podzim a státy o nich budou dále jednat.
  • Podle slovenského premiéra Roberta Fica je možné, že v červenci přijde nová krize kolem dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do zemí Evropské unie. Fico to řekl v Bruselu po skončení jednání prvního dne summitu EU. Letos v lednu Rusko kvůli sporům s Ukrajinou zcela přerušilo dodávky svého plynu do Evropy přes Ukrajinu.

 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Pojištění domácnosti se slevou!

Přemýšlíte o tom, že pojistíte svůj byt, ale nevíte jak na to? Poradíme vám, jak získat slevu na pojistném. Vyberte si jeden z produktů pojištění domácnosti v našem Prodejním centru. Od ČSOB Pojišťovny získáte slevu ve výši 18 % a od Slavia pojišťovny slevu ve výši 19 %. U obou pojišťoven je možné získat za bezeškodní průběh další snížení pojistného. Postačí vyplnit on-line formulář v klidu vašeho domova, zaplatit pojistné a o vše další se již postaráme my.

 

Posledních 7 dní doma

  • Ceny průmyslových výrobců v květnu klesly o 3,8 procenta, což je nejvyšší meziroční pokles od začátku sledování v roce 1991. V meziměsíčním srovnání ceny klesly o 0,4 procenta. Ceny zemědělských výrobců byly meziročně nižší o 31,4 procenta a oproti dubnu se snížily o 2,6 procenta.
  • Celkové maloobchodní tržby v dubnu bez sezonního očištění meziročně klesly o dvě procenta. Tržby včetně maloobchodního prodeje pohonných hmot, avšak bez prodeje aut a jejich oprav, byly nižší o 0,4 procenta. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně bez očištění snížily o 5,3 procenta.
  • Ekonomická krize na domácnosti v České republice ještě plně nedolehla. Při vystoupení v londýnském politologickém institutu Chatham House to řekl český premiér Jan Fischer. V přednášce věnované nové finanční architektuře vznikající po světové krizi se vyslovil pro vytvoření orgánu Evropské unie, který by pro finanční sektor stanovoval základní regulační opatření a dohlížel na jejich dodržování.
  • Počet nových registrací automobilů v Evropě klesl již 13. měsíc v řadě. V květnu podle sdružení výrobců automobilů ACEA se prodej meziročně propadl o 4,9 procenta. Česko bylo jednou z několika málo zemí, kde množství nových registrací v uplynulém měsíci naopak vzrostlo, a to o 20,5 procenta.
  • Český bankovní sektor je podle výsledků zátěžových testů, které provedla Česká národní banka, odolný vůči možnému negativnímu i katastrofickému vývoji ekonomiky. Vyplývá to ze Zprávy o finanční stabilitě, kterou zveřejnila ČNB. Testy naznačují i dobrou odolnost pojišťoven a penzijních fondů.
  • Počet podnikatelů v Česku letos nepatrně vzrostl. Osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů, soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, přibylo v prvním čtvrtletí o 2000 na 940.000. Loni počet podnikatelů stoupl o 20.000 na 938.000.
  • Stát patrně bude moci vydat státní dluhopisy za 23,6 miliardy korun na krytí části letošního schodku státního rozpočtu. Umožnit to má návrh zákona, který schválil Senát. Zákon nyní dostane k podpisu prezident. Podle Eduarda Janoty tím bude pokryt teoreticky případný deficit až do výše 172,5 miliardy korun.
  • Energetická skupina ČEZ se chce zaměřit na rozvoj elektromobilů. Pilotní projekty firma plánuje v Praze a Ostravě do roku 2012. Investice by se měla pohybovat kolem půl miliardy korun.
  • Senát schválil návrh protikrizových opatření ČSSD, který kromě jiného počítá se zavedením šrotovného, zrychlením odpisů nebo prodloužením doby podpory v nezaměstnanosti. Opatření jsou obsažena v zákoně o podpoře hospodářského růstu a sociální stability, jeho přijetí je výsledkem kompromisní dohody ČSSD s ODS. Zákon nyní dostane k podpisu prezident.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Využijete dotace z programu Zelená úsporám?

Nedávno byl spuštěn dotační program Zelená úsporám. Hodláte zateplovat dům nebo pořídit kotel na biomasu, případně solární systém pro ohřev vody apod.? Jaký máte názor na možnosti získání dotací? Byla vám dotace přidělena nebo nesplňujete kritéria? A není podle vás kolem žádosti o dotace zbytečně moc papírování a byrokracie?


Posledních 7 dní na našem serveru


Fintriky

V právě končícím týdnu jsme se věnovali burzovním indexům a derivátovým produktům finančního trhu. V článku Burzovní index - indikátor trhu a investiční příležitost jsme se zaměřili na indexy samotné a v článku Investujeme do burzovních indexů na futures a certifikáty navázané na burzovní indexy.


Anketa

Objem úspor domácností loni převyšoval objem jejich dluhů zhruba 2,5krát. Jak jste na tom vy, více spoříte, nebo si více půjčujete? Výsledky naší ankety jsou následující:


  • Spořím, dluhy nemám - 47 %
  • Mám úvěr, a rovněž spořím - 47 %
  • Půjčuji si, nespořím - 6 %

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU