Česká spořitelna uvolní další miliardu Kč na zvýhodněné úvěry pro firmy

22.06.2009 | , Česká spořitelna
Tiskové zprávy


Česká spořitelna nabízí od 10. června 2009 klientům z řad malých a středních firem program TOP Podnik II - výhodný investiční úvěr s vestavěnou opcí, klientům garantuje maximální výši úrokové sazby po celou dobu splatnosti úvěru.

Cenu podkladové opce nabízí banka klientům zdarma jako zvýhodnění a to pro úvěry poskytnuté v roce 2009 nebo do dosažení celkového limitu poskytnutých úvěrů 1 mld. Kč.

Díky iniciativě na podporu podnikání snížila Česká spořitelna od 15. května 2009 preferenční úrokovou sazbu o 0,5 % a aktivně také zajišťuje klientům další podpory ze zdrojů Evropské investiční banky nebo Českomoravské záruční a rozvojové banky.

„Malí a střední podnikatelé jsou klíčovou skupinou, které nabízíme zajímavé produkty a služby. Uvědomujeme si, že současná ekonomická situace není lehká, a proto jim přinášíme mimořádnou podporu pro další podnikání. Garance maximální úrokové sazby pozitivně odpoví na volání klientů z řad SMEs,“ uvedl Karel Mourek, ředitel úseku komerční centra. „Program navazuje na úspěšný program TOP Podnik, který jsme spustili v roce 2001 a který přinášel úrokovou bonifikaci klientům SMEs,“ vysvětlil inspiraci novinky Karel Mourek.

Program TOP Podnik II kombinuje výhody nižší pohyblivé úrokové sazby odvozené od sazeb na mezibankovním trhu (tzv. PRIBOR) s garantovanou maximální úrokovou sazbou a umožňuje tak klientům efektivní řízení úrokových nákladů ve střednědobém horizontu.  Úvěr si lze vzít pouze v české měně a klienti si mohou vybrat ze splatností 5 nebo 7 let. . Novinka je administrativně nenáročná, nutné speciální účtování o opci.

Klienti z řad malých a středních podniků však mohou využít i dalších výhodných možností v České spořitelně. Od 15. května 2009 banka snížila preferenční úrokovou sazbu o 0,5 %. K finančním zdrojům se také mohou dostat díky bankou zprostředkovaným zárukám Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMRZB) v České republice nebo úvěrům Evropské investiční banky (EIB). Celkově záruky ČMZRB pokrývají objem zhruba 4,3 mld. Kč. Česká spořitelna je dlouhodobě k lídrem trhu – v roce 2009 šlo více než 50 % objemu záruk na úvěry poskytnuté Českou spořitelnou. Ze zdrojů EIB refinancovala Česká spořitelna přibližně 200 mil. EUR a klientům zprostředkovala přímou investiční podporu ve výši 3 mil. EUR,, k dispozici je nyní dalších 200 mil. EUR na refinancování úvěrů.

Celkové úvěrové portfolio vůči segmentu malých a středních podniků činní více než 55 mld. Kč, za první čtvrtletí roku 2009 poskytla Česká spořitelna nové úvěry v celkovém limitu 2,4 mld. Kč.
 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy