Co týden dal?

03.07.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Statistiky se tento týden vyvalily nejen z koutů českého a evropského statistického úřadu. Radosti moc nepřinesly, jak se můžete sami podívat v pravidelném souhrnu událostí posledního týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Ruský polostátní energetický gigant Gazprom podepsal s Ázerbájdžánem klíčovou dohodu o odběru plynu, která může vážně poznamenat projekt Evropské unie Nabucco. Smlouva má potenciál výrazně oslabit úsilí Evropy získat plyn od jiných dodavatelů než z Ruska.
  • Americký finančník Bernard Madoff (71) byl za mnohamiliardové podvody u soudu v New Yorku odsouzen k trestu 150 let vězení. Soudce Denny Chin tak vyhověl požadavku prokuratury a vyměřil finančníkovi maximální možný trest. Madoff podle obžaloby zpronevěřil až 65 miliard dolarů (až 1,2 bilionu Kč).
  • Britská královská mincovna udělala ojedinělou chybu, když poprvé za několik století vyrobila nedatované mince.
  • Švédská softwarová společnost Global Gaming Factory X AB koupí za 60 milionů švédských korun (zhruba 144 milionů korun) kontroverzní internetový portál Pirate Bay, který je jedním z největších zdrojů pro stahování filmů, programů či hudby na světě. Jeho čtyři provozovatelé byli v dubnu nepravomocně odsouzeni k ročnímu vězení a vysoké pokutě za nelegální šíření autorsky chráněných děl.
  • Spotřebitelské ceny v eurozóně v červnu poprvé v historii klesly. Inflace činila minus 0,1 procenta, přičemž v květnu se růst spotřebitelských cen zastavil na nule.
  • Britská ekonomika klesla v prvním čtvrtletí letošního roku ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 2,4 procenta, což byl nejvyšší pokles od druhého čtvrtletí 1958. Statistický úřad revidoval předchozí údaj z minulého měsíce, podle něhož se měl hrubý domácí produkt snížit jen o 1,9 procenta. Meziročně se ekonomika propadla o rekordních 4,9 procenta.
  • Evropská komise schválila rozhodnutí německé vlády poskytnout insolventnímu zásilkovému obchodu Quelle úvěr 50 milionů eur (1,3 miliardy korun). Quelle působí i v České republice, v tuzemsku patří mezi největší prodejce textilu.
  • Ve Francii klesla DPH v restauracích z 19,6 procenta na 5,5 procenta. Vláda si od tohoto opatření slibuje oživení sektoru gastronomie. Zároveň ale očekává, že přijde o příjmy na daních ve výši asi 2,35 miliardy eur.
  • Nezaměstnanost v eurozóně v květnu vzrostla na 9,5 procenta z dubnových 9,3 procenta. Jde o nejvyšší hodnotu od května 1999. Počet nezaměstnaných citelně vzrostl i v celé evropské sedmadvacítce, tentokrát na nejvyšší hodnotu od června 2005. V květnu míra nezaměstnanosti činila 8,9 procenta proti dubnovým 8,7 procenta.
  • Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Prémie 5 000 Kč pouze do 31.8.2009!

Všichni klienti, kteří si uzavřou novou smlouvu o stavebním spoření u Raiffeisen stavební spořitelny do 31.8.2009 a naspoří na ni k 30.11.2009 zůstatek 20 000 Kč, obdrží od stavební spořitelny mimořádnou prémii 2000 Kč. Tato finanční prémie bude na smlouvu připsána v průběhu prosince 2009. Dále pak také začátkem příštího roku obdržíte státní podporu 3000 Kč. Za půl roku spoření získáte tedy 5000 Kč. Pozor, cílová částka u takové smlouvy musí být min. 200 000 Kč, max. však 500 000 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zrušilo desítky licencí personálních agentur a spolu s ministerstvem vnitra (MV) stovky dalších licencí prověřuje. Donedávna rostoucí počet licencí pro zprostředkovatelské práce tak začal naopak klesat.
  • Zemědělci s auty a traktory blokovali dopravu na silnicích a dálnicích v sedmi krajích. Podle odhadů Agrární komory k protestu vyjelo 1900 vozidel. Farmáři chtěli blokádou upozornit na několik měsíců trvající nízké výkupní ceny mléka, kvůli kterým jsou nuceni vybíjet krávy.
  • RWE Transgas dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu deset milionů korun. Zneužil prý svého dominantního postavení při stanovování záloh za dodávky plynu u téměř 80.000 zákazníků v celé ČR. Firma v minulosti již jednu pokutu 240 milionů korun za zneužití dominance dostala, pokutu nyní řeší soud.
  • Průmyslová produkce v České republice v květnu meziročně klesla o 21,7 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu, které předcházejí standardním měsíčním výsledkům. V dubnu průmyslová výroba meziročně klesla o 22,1 procenta.
  • Z celé ČR se loni vyvezlo zboží za celkem 2,47 bilionu korun, což je v porovnání s rokem 2007 pokles o 11,2 miliardy Kč (o 0,4 procenta). Vývoz na jednoho obyvatele představoval v roce 2008 částku téměř 236.600 korun; proti roku 2007 jde tak o pokles o 3,6 tisíce Kč.
  • Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí během května vzrostlo o necelých sedm miliard korun na 922,6 miliardy Kč. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o více než 138,7 miliardy korun.
  • Zahraniční dluh České republiky, což je suma závazků se stavenou lhůtou splatnosti, na konci 1. čtvrtletí vzrostl meziročně o 135 miliard korun na 1,51 bilionu Kč a představoval tak 40,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Na konci minulého roku činil dluh 1,556 bilionu korun, což znamená pokles o 45,7 miliardy Kč.
  • Podle odhadů ministerstva pro místní rozvoj vzroste regulované nájemné v příštím roce průměrně o 17,3 procenta. Kalkulačku pro výpočet regulovaného nájemného pro jednotlivé lokality zveřejní ministerstvo ve středu. Regulované nájemné se v současnosti týká přibližně 750.000 domácností.
  • Stát hospodařil ke konci června se schodkem 68,3 miliardy korun. Deficit tak proti předchozímu měsíci klesl o 3,1 miliardy korun. Schválený rozpočet sice počítá za celý letošní rok s deficitem 38,3 miliardy korun, kvůli ekonomické krizi se však očekává kolem 150 miliard korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Jak byste hledali investora? V soutěži Den D?

Investora můžete najít různými cestami - po internetu, v kavárně nebo v televizním pořadu. Co si o těchto způsobech myslíte? Jak jinak byste investora hledali? A máte už nějaké zkušenosti s hledáním investora?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Na stránkách Finance.cz se můžete pravidelně setkávat s investičními profily společností, které pro vás připravujeme se společností FINANCE Zlín, a.s. Pokud se zajímáte o investování a kapitálové trhy, pak vám mohou tyto informace pomoci při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Nový aktuální profil se týká společnosti LUKOIL
  • Ve spolupráci s se společností X-Trade Brokers vám přinášíme Opční edukační seriál. V jednotlivých dílech tohoto seriálu si vysvětlíme, jak opce fungují, kde a jak se s nimi obchoduje a jakým způsobem lze s jejich pomocí vytvářet obchodní strategie pro každou situaci na trhu. Nejnovější díl se nazývá Opční strategie - Iron Condor, Butterfly I..
  • Hledáte investora pro svůj podnikatelský záměr? Připravili jsme průvodce o soukromém kapitálu, který se čím dál víc podílí na financování českých podniků. Můžete si rovněž stáhnout Příručku investování venture kapitálu a adresář CVCA.
  • Vytvořili jsme dvě nové databáze. Firmy a podnikatele jistě zaujme přehled organizací podporující jejich činnost, nejen pro firmy je databáze zdravotních pojišťoven.
  • Nyní se můžete seznámit se zákoníkem práce nejen v jeho úplném znění, ale také v novém formátu, přehledně rozdělený do tématických celků.


Fintriky

Téma poslední série článků - tzv. fintriků - bylo Hledáme práci. Zaměřili jsme se tedy na správné napsání životopisu, případný motivační dopis a v neposlední řadě na finální pracovní pohovor.  


Anketa

Ocelářská firma ArcelorMittal Ostrava požádala stát o příspěvek na mzdy pro zaměstnance, které podnik kvůli poklesu výroby dlouhodobě nechává doma. Souhlasíte s tím, aby stát přispíval desítky milionů měsíčně na platy soukromé firmě, které se nedaří? Výsledky jsou poměrně jednoznačné...


  • S takovou formou pomoci nesouhlasím - 96 %
  • Souhlasím, v Evropě je taková pomoc poměrně častá - 4 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU