Co týden dal?

19.07.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Také tento týden jsme pro Vás připravili souhrn nejnovějších událostí, které se staly za poslední týden ve světě, u nás doma i na našem serveru - nová aplikace Terminál Reuters... 

Posledních 7 dní ve světě
V neděli došlo k neúspěšnému pokusu o atentát na francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka. Podle dosavadního vyšetřování za ním stál zřejmě pouze jediný člověk. V pondělí  euro stálo jeden dolar a to poprvé od února 2000. Proražením klíčové parity změnilo svou neblahou sudbu provázející ji téměř od kolébky.  Evropské burzy se v úterý odpoledne ocitly na čtyřletém minimu. Více ve naleznete zde a také ve zpravodajství Reuters. Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh zdvojnásobit tresty za hospodářské delikty na 20 let, snaží se tak reagovat na sérii účetních podvodů v amerických firmách.Ve středu oznámil Eurostat, že se spotřebitelské ceny eurozóny v červnu meziročně zvýšily o 1,8 procenta po květnovém růstu o 2,0 procenta. Ve čtvrtek přistálo na bratislavském letišti letadlo s bývalým ředitelem slovenské tajné služby (SIS) a nynějším poslancem opozičního Hnutí za demokratické Slovensko Ivanem Lexou.Vyšetřovatelé podezírají Lexu z řady trestných činů, kterých se měl dopustit ve funkci ředitele SIS za vlády bývalého premiéra Vladimíra Mečiara.


Posledních 7 dní u nás doma
Přívalové deště ze začátku týdne způsobily rozvodnění toků. Velké škody  to způsobilo v několika obcích nejen na Blanensku, ale i v ostatních částech republiky. V pondělí jmenoval prezident Václav Havel levostředovou vládu České strany sociálně demokratické (ČSSD) a Koalice, která bude mít 17 členů. Ve středu předčasně ukončil prezident Václav Havel  pracovní návštěvu Francie kvůli zdravotním potížím. Od středy též přestal vycházet celostátní denník Super a to z ekonomických důvodů. Do vězení půjdou oba šéfové zkrachované 1. Francouzské záložny. Jde o první případ, kdy vedení zkrachovalé záložny bylo odsouzeno. Česká spořitelna oznámila, že při odkupu získala pouze 583 vlastních akcií. Erste a AVS zvýšila po odkupech svůj podíl v České spořitelně 94,9 procent. Ve čtvrtek byla zvolena poslední místopředsedkyně poslanecké sněmovny, jejíž vedení je tak kompletní. Má jednoho předsedu a šest místopředsedů. Sněmovna také ve funkci potvrdila všechny předsedy výborů.


Posledních 7 dní na našem serveru
Největší novinkou tohoto týdne se stala nová aplikace - Terminál Reuters, která Vám umožní získat denně přes šedesát nových zpráv v češtině a angličtině např.  z kapitálových trhů,  ekonomiky nebo politiky  z ČR i ze světa a to zcela zdarma. Okno se zprávami můžete velmi lehce aktualizovat a jste tak  celý den neustále informováni o ovšem, co se děje.
Na našich stránkách www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost pro Vás připravujeme ve spolupráci s časopisem Dům a zahrada zajímavé články o všem co se týká bydlení. Pokud jste je ještě nečetli určitě neváhejte, nyní je to seriál  o podlahách. Také tento týden přibyly dvě rady do rádců, tentokrát v sekci Bankovnictví  a Bydlení …Co dělat, když máte poškozené peníze?  a Co dělat, když nevíte, kterou variantu stavebního spoření vybrat?  V sekci Pojištění jsou pro Vás zaktualizovány seznamy Pojišťoven a Členů ČAP.V sekci Kapitálový trh jsou novinky u zveřejňování aktuálních kurzů otevřených podílových fondů.


Anketa posledních 7 dní
V tomto letním období většina z nás jezdí na dovolenou a často i mimo území naší republiky. Díky silné  koruně bychom mohli na dovolené něco málo ušetřit. Silná koruna se stala námětem i ankety na www.finance.cz. V ní jsme se Vás ptali jaké pociťujete dopady silné koruny. Anketa dopadla velmi jednoznačně, pro naprostou většinu z vás  (téměř 70%) představuje silná koruna negativní dopady. Pouze necelých 20 procent pociťuje nějaké pozitiva díky silné koruně. Zbývající čtenáři odpověděli, že dopady nepociťují.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU