S&P 500 měl nejlepší 3 dny od března dík výsledkům

16.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy ve středu vyskočily o 3 procenta a index S&P 500 dosáhl nejlepšího třídenního výkonu od března, když trh poslaly nahoru...

...klíčové výsledky společnosti Intel <INTC.O>, jež vzbudily naděje na oživení výdajů na technologie a lepší ziskovost firem.

Index širšího trhu S&P 500 od začátku týdne vzrostl již o 6,1 procenta, když firmy jako Intel a Goldman Sachs Group <GS.N> vykázaly mnohem lepší výsledky, než se čekalo [ID:nSCH529667] [ID:nSCH447105]. Jde o největší zisk tohoto ukazatele za tři dny v řadě od března, kdy se trh začal zotavovat z 12letého minima.

Probíhající výsledková sezona má pro investory klíčový význam, neboť chtějí vidět důkazy, které by podložily jejich optimismus ohledně ekonomického zotavení.

Na znamení, že se spotřebitelům možná daří lépe, než se trh obával, američtí vydavatelé kreditních karet uvedli, že objem nesplácení a zanedbání byl v červnu nižší, než se čekalo. Firma American Express <AXP.N> předpověděla lepší obchodní podmínky na druhou polovinu roku a její akcie vyskočily o 11,3 procenta.

Optimismus trhu ve středu podpořily také údaje o regionální průmyslové aktivitě, jež naznačily, že recese polevuje. Zápis z minulého měnového zasedání centrální banky (Fed) zase ukázal, že tvůrci měnové politiky soudí, že tempo smršťování ekonomiky Spojených států se zmírňuje.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> vzrostl o 3,07 procenta na 8616,21 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> vyskočil o 2,96 procenta na 932,68 bodu a technologický Nasdaq Composite<.IXIC> vyletěl o 3,51 procenta na 1862,90 bodu.

Spolu s technologickými tituly vedl trh vzhůru také finanční sektor, jehož index S&P <.GSPF> vzrostl o 4,1 procenta v nadějích, že banky vykážou čtvrtletní výsledky nad odhady trhu.

Akcie JPMorgan <JPM.N>, která zveřejní výsledky hospodaření za druhý kvartál ve čtvrtek, posílily o 4,5 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK