PRAGUE PROMS zapouští kořeny

16.07.2009 | , Prague Proms
Tiskové zprávy


Před pěti lety se zdálo, že nový mezinárodní hudební festival může jen těžko prorazit hustou bariérou tradičních pražských svátků hudby. Dnes je všechno jinak.

Praha je odnepaměti městem hudby, tedy alespoň co se té klasické týká. Díky několika českým, světově uznávaným skladatelům (Smetana, Dvořák, Janáček, Martinů) to vlastně není ani překvapení. Praha navíc v minulosti hostila velké zjevy klasické hudby, jakými byli Franz Liszt, Nicol? Paganini, Carl Maria von Weber nebo Mozart – ten zde dokonce premiérově uvedl jednu ze svých nejúspěšnějších oper Don Giovanni (29. 10. 1787) a také svou operu poslední: La clemenza di Tito (pouhé tři měsíce před smrtí, 6. 9. 1791). Je proto zřejmé, že klasická hudba má v Praze své hluboké kořeny a početnou posluchačskou obec. Hudebních festivalů klasické hudby proběhne v Praze ročně několik, a to mluvíme jen o těch nejznámějších (Pražské jaro, Dvořákova Praha, Letní slavnosti staré hudby). Před pěti lety se do povědomí nejen věkově vyzrálejších, ale i mladších lidí začal zapisovat zcela nový festival: Prague Proms.

Prague Proms přišel s novou koncepcí klasického hudebního festivalu, když začal svou programovou skladbou cílit na takřka všechny věkové skupiny potenciálních posluchačů. Dramaturgie operuje s hudbou širokého žánrového spektra od velkolepých orchestrálních koncertů přes filmovou hudbu, komorní večery až po bohatý jazzový doprovodný program. Sjednocuje je ovšem vždy špičkové provedení. Každoročně festival láká publikum také světově proslulými hosty. Za pouhých pět let se z nováčka na festivalové mapě Prahy stala uznávaná přehlídka s nadějnou perspektivou do budoucna.

Letos tedy proběhne od 17. července do 2. srpna jubilejní 5. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms. Hlavní koncerty provede Český národní symfonický orchestr ve Smetanově síni Obecního domu, která nabízí nejen dostatečnou kapacitu, ale především mimořádný prostor se skvělou akustikou. Ke zvýšení posluchačského komfortu slouží elevace hlediště, takže diváci v zadních řadách o nic nepřijdou. Doprovodné koncerty se uskuteční mimo jiné v Anežském klášteře, Jazz Clubu Reduta nebo v Chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře.
Letní „promenádu“ otevře koncert s podtitulem Dvořákova noc, který bude řídit šéfdirigent ČNSO Libor Pešek. Již potřetí zazní na festivalu posluchačsky oblíbená „Hollywoodská noc“ plná hitů filmové hudby v čele s hlavním hostujícím dirigentem ČNSO Marcellem Rotou. Ze zahraničích hvězd se Prague Proms 2009 zúčastní například fenomenální Angličan Paul Potts, vítěz pořadu Britain’s Got Talent, který v Praze vystoupí poprvé v programu A zrodila se hvězda. Dále jsou to například trumpetista a nositel Grammy Award Randy Brecker, saxofonista Eric Marienthal, jazzová zpěvačka Silje Nergaard, španělská dirigentka Inma Shara nebo všestranná interpretka muzikálových a filmových melodií Mary Carewe, která spolu s dirigentem Carlem Davisem zazáří v James Bond Night. Z tuzemských umělců festival pozval trojlístek bratrů Ebenových, varhaníka Jaroslava Tůmu, kapelu Jazz Efterrätt, Vejvoda trio, klavíristku Jitku Čechovou, Bigband sv. Blažeje a Kvarteto Apollon. „Francouzská“, „Karibská“ a „Vesmírná noc“ jsou další, jejichž neopakovatelné kouzlo můžete s festivalem Prague Proms prožít. Podrobný program najdete na www.pragueproms.cz.


Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy