Českou burzu ovlivňovaly výsledky hospodaření amerických firem

20.07.2009 | , RM-Systém
Tiskové zprávy


Prozatím spíše pozitivní výsledky hospodaření velkých amerických korporací určily směr obchodování na české burze. Většina titulů posilovala, o více než 10 % si polepšily akcie Intel, Volkswagen nebo Erste Bank.

Nejlépe se dařilo akciím Volkswagenu

Akciím Volkswagen v týdnu pomohlo celkově přívětivé klima na akciovém trhu, zmirňující se obavy z globální deprese a rovněž signály, podle kterých je tato automobilka blízko akvizici podílu v Porsche. Právě společnost Porsche se sama v průběhu minulého roku snažila ovládnout Volkswagen, ale nákup akcií VW společně s útlumem poptávky po luxusních vozech firmu natolik finančně vysílil, že se dnes stala sama investičním cílem. O Porsche má kromě Volkswagenu zájem ještě investor z Kataru. Otázkou zůstává cena, za kterou je Porsche na prodej.

Celkem si akcie této německé automobilky obchodované v českých korunách na burze RM-SYSTÉM v týdnu polepšily o 12,1 % a uzavřely na hodnotě 6 500 Kč.


Erste Bank roste o 12 %

O 12 % na 514 Kč vzrostl kurz akcií Erste Bank za uplynulých pět obchodních dní. Finanční sektor byl celkově v oblibě po té, co dobré hospodářské výsledky oznámily největší americké banky. Erste Bank rovně pomohlo zvýšené analytické doporučení od CA Cheuvreux.

Akcie této bankovní společnosti vzrostly dokonce až k 529 Kč, ale páteční vybírání zisků tento růst poněkud ztenčilo.


Intel prodělal téměř 400 mil. USD a akcie rostou o 11 %

Intel si v týdnu dokázal polepšit o 11 % a na burze RM-SYSTÉM uzavřel na hodnotě 330 Kč. Důvodem byly opět zmiňované hospodářské výsledky. Intel se sice ve druhém čtvrtletí propadl do ztráty 398 mil. USD, nicméně vinu na tom nese pokuta od EU. Bez této pokuty by byl tento přední světový výrobce čipu v zisku 1 mld. USD, což bylo výrazně nad očekávání analytiků. V přepočtu 0,2 USD (3,7 Kč / akcie).

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy