ÚOHS povolil Nycomedu převzetí sedmi léků od Sanofi-Aventis v ČR

28.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 28. července (ČTK) - Farmaceutická společnost Nycomed může od francouzské konkurenční firmy Sanofi-Aventis Europe převzít sedm léků z její produkce, které prodává na českém trhu. Převzetí povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to řekl Filip Vrána z tiskového oddělení antimonopolního úřadu. Odprodej celkem 15 léků na trzích šesti zemí střední a východní Evropy konkurenci byl podmínkou Evropské komise pro to, aby se Sanofi-Aventis mohl stát téměř stoprocentním majitelem tuzemské farmaceutické jedničky Zentivy.

"Nabytí částí podniku Sanofi-Aventis společností Nycomed nezvýší tržní sílu subjektu vzniklého spojením natolik, aby to mělo za následek vznik či posílení dominantního postavení s následkem narušení hospodářské soutěže," uvedl Vrána.

Evropská komise podmíněně schválila nabídku společnosti Sanofi-Aventis na dobrovolný odkup akcií farmaceutické firmy Zentiva N.V na začátku února. Součástí transakce byla podmínka EK, že se Sanofi-Aventis a Zentiva musí ve východní Evropě zbavit 15 druhů léčiv.

V případě Sanofi-Aventis jde o Maalox v Rumunsku, Ercefuryl v ČR a Trental v Česku, na Slovensku a v Estonsku. Zentiva by přestala prodávat přípravek Papaverinium v Maďarsku, Scobutil a Sulfat de Atropina v Rumunsku, Flavobion v Česku a na Slovensku, Vasocardin, Betaxa a Tenoloc v ČR, Fokusin, Penester a Zoxon v Estonsku, Zopiclon v Bulharsku a Hypnogen v Česku, na Slovensku a v Estonsku.

Sanofi uspěla v únoru se svou nabídkou 1150 korun za akcii. Dohoda ohodnotila Zentivu na 43,9 miliardy Kč. Zentiva se bude v rámci skupiny Sanofi-Aventis pod svou značkou starat o rozvoj obchodů s generiky ve střední a východní Evropě. Francouzská Sanofi tak zachová určitou samostatnost tuzemské firmy i po jejím převzetí. V Zentivě nyní drží více než 99 procent akcií.

Kombinovaný podnik Zentivy a Sanofi-Aventis je jedničkou na většině dosavadních hlavních trzích Zentivy, tedy v Česku, Polsku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku, pouze v Rusku je dvojkou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK