Dynamika pojistného trhu zpomaluje

29.07.2009 | , ČAP
Tiskové zprávy


(Praha, 29. července 2009) Z údajů členů České asociace pojišťoven (ČAP) za prvních šest měsíců roku 2009 vyplývá, že pojistný trh vykazuje v oblasti předepsaného pojistného mírný růst. Na pololetním výsledku se tentokrát stejnou měrou podílejí životní i neživotní pojištění.

  • Cekový objem předepsaného pojistného vzrostl meziročně o 1,7 % na 70,6 mld. Kč, u počtu smluv ve kmeni statistiky úhrnem evidují tříprocentní nárůst.
  • Nejvýznamnější tempo růstu zaznamenalo předepsané pojistné u podnikatelských pojištění (+5,3 %).

Momentální vývoj v pojišťovnictví reflektuje již dřívější odhady: dopady finanční a ekonomické krize na domácí pojistný trh zaznamenaly statistiky až s časovým zpožděním, a kopírují tak trend ostatních sektorů ekonomiky. Přesto výsledky členských pojišťoven nadále zůstávají v černých číslech.

Na zpomalení tempa růstu se téměř stejnou měrou podílejí oba segmenty pojištění:

U neživotního pojištění došlo ve srovnání se stejným obdobím minulého roku ke zvýšení objemu předepsaného pojistného o 2,2 % a počtu smluv o 3,9 %. Podle očekávání se vyvíjí pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, v němž předepsané pojistné stagnuje vinou současných nízkých cen vozidel na trhu, ale i poklesu jejich prodejů. Přesto statistiky evidují nárůst počtu smluv o 5,8 %. „Vyšší počet uzavřených smluv povinného ručení je způsoben zejména zpřísněním sankcí vůči současným neplatičům, které od počátku letošního roku zavedla novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla,“ vysvětluje Tomáš Síkora, výkonný ředitel ČAP a dodává: „l přes ne zcela příznivou ekonomickou situaci je potěšitelné, že objem pojistného také výrazně stoupal u podnikatelských pojistek, což svědčí o značné vyspělosti české podnikatelské sféry. Ta si význam majetkového pojištění uvědomuje i v nepříznivých dobách.“

Segment životního pojištění mírně rostl z pohledu předepsaného pojistného. U jednorázově placených smluv sice došlo ke snížení obchodní produkce, naopak předepsané pojistné u běžně placených pojistek vzrostlo o významných osm procent. „Z tohoto trendu jednoznačně vyplývá, že se v současné době lidé obávají jednorázových investic a raději dávají přednost zajištění založenému na pravidelném placení pojistného. Pro pojistný trh je to jednoznačně pozitivní zpráva,“ komentuje aktuální stav Tomáš Síkora.

Z pohledu jednotlivých členů vykázala vůbec nejvýznamnějšího absolutního navýšení celkového předepsaného pojistného Komerční pojišťovna (+0,8 mld. Kč), okolo půlmiliardové úrovně se pak pohybují pojišťovny Allianz, Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna. Bezmála dvě třetiny trhu zaujímají pojišťovny ze skupiny Generali/PPF a Vienna Insurance Group, přičemž první jmenovaná čtvrtletně zvýšila svůj podíl o 0,5 % a druhá oslabila o 1 %.

Pozn.: Předběžné statistiky za 2Q 2009 naleznete na www.cap.cz (Sekce Statistické údaje / Čtvrtletní)

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy