Rok nejistoty za námi I.

06.08.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Z tradičních tříd aktiv jsou v korunovém vyjádření za uplynulý rok v plusu pouze dluhopisy rozvíjejících se trhů, firemní dluhopisy s vysokým výnosem a zlato. Vše díky posílení USD.

Nejužitečnější investiční pomůckou je dalekohled, který vidí rok do budoucnosti. Korunový investor, který jej před rokem použil, věděl, že nejvíc vydělá, když svá finanční aktiva prodá a nakoupí japonské jeny. Japonský jen vůči české koruně (CZK) od poloviny července 2008 do poloviny července 2009 posílil o 43 %. Naproti tomu akcie a dluhopisy hodnotu ztrácely.
 
Vedle jenu se dalo slušně vydělat i na dolaru, který za uplynulý rok posílil vůči CZK o 26 %. Z tradičních tříd aktiv jsou v korunovém vyjádření za uplynulých 12 měsíců v plusu pouze dluhopisy rozvíjejících se trhů, firemní dluhopisy s vysokým výnosem (high yield bonds) a zlato. Ve všech třech případech je to způsobeno posílením dolaru vůči koruně.
 
Trefit před rokem přesně ty měny a třídy aktiv, které nejvíc posílí, bez dalekohledu, který vidí do budoucnosti, nelze. Uplynulý rok je toho vynikajícím příkladem.


Nejistota, nejistota


V letních měsících 2008 panovala obrovská nejistota, co bude. Akcie již rok klesaly. Ekonomové předpovídali zpomalení růstu světové ekonomiky a možnou recesi. Nikdo ale nevěděl, jak bude dlouhá a hluboká. Hlavně ale nikdo nedokázal odhadnout, jak se budoucí makroekonomický vývoj projeví na kapitálových trzích, co to udělá s cenami jednotlivých tříd aktiv.  
 
Život bez dalekohledu, který vidí do budoucnosti, je dnes nepříjemný v tom, že po roce není nejistota o moc menší. Jaký bude globální makroekonomický vývoj a jaký to bude mít dopad na ocenění jednotlivých tříd aktiv?
 
Uplynulý rok přinesl na kapitálových trzích řadu překvapení. Docházelo ke skokovému přeceňování rizika u jednotlivých tříd aktiv.   


Akcie 20-30 % v minusu


Korunový investor s globálně diverzifikovaným akciovým portfoliem na tom za uplynulý rok není nijak špatně. Rozvinuté trhy dosáhly výkonnosti minus 6  % v CZK, rozvíjející se minus 0,6 % v CZK. Propad cen světových akcií o pětinu až čtvrtinu v lokálních měnách byl téměř zcela vyrovnán posilováním většiny měn vůči české koruně (tabulka 1). Zejména posilovaly měny rozvinutých zemí – americký dolar (+26,3 %), japonský jen (+43,3 %), švýcarský frank (+19,6 %) a euro (+12,4 %).
 
Rozvinuté akciové trhy jsou za uplynulý rok v lokálních měnách 20 % až 30 % v minusu (a kolem 40 % v minusu z vrcholu v roce 2007). Ve vývoji akcií na rozvinutých trzích nejsou za uplynulý rok velké rozdíly. Severní Amerika, Evropa i Japonsko se vyvíjely podobně.
 
Jiná je situace na rozvíjejících se trzích. Některé regiony si vedly relativně lépe než jiné. Mezi úspěšnější patří jihovýchodní Asie a Latinská Amerika, mezi méně úspěšné střední a východní Evropa. Akcie indických firem jsou za uplynulý rok v lokálních měnách dokonce 8 % v plusu. Relativně úspěšnější byla i Čína (-6 %) a Brazílie (-13 %). Nejméně věří investoři Rusku (-42 % v lokální měně). Relativně horší budoucnost než ostatním regionům přisuzují investoři celé střední a východní Evropě. Například akcie polských firem ztratily za uplynulý rok v lokální měně 23 %, akcie českých firem 33 %, čímž skončily spolu s Ruskem ve spodní části žebříčku. Dokázal někdo bez dalekohledu před rokem říci, že střední a východní Evropa má do budoucnosti horší růstovou pozici než jihovýchodní Asie a Latinská Amerika?


Koruna pomohla


Výsledky akciového trhu v lokálních měnách změní tuzemskému investorovi ještě vývoj jednotlivých měn vůči CZK. Ve všech případech kromě střední a východní Evropy měnový vývoj korunovému investorovi za uplynulý rok pomohl. Propady na akciových trzích pro něj byly mírnější z důvodu posilování jednotlivých měn proti české koruně. Zejména je to patrné u měn rozvinutých zemí. Například akciový index pro všechny rozvinuté země MSCI World je za uplynulý rok v minusu 25,6 % v USD, ale jen 6,0 % v CZK. U ostatních rozvinutých trhů je to podobné. 
 
Oproti koruně posilovaly i měny většiny rozvíjejících se zemí, zejména čínský juan (+26,1 %, ten je ale navázán na USD), indická rupie (+10,8 %) a brazilský real (+4,3 %). Oslabovaly vůči CZK měny zemí střední a východní Evropy, zejména ruský rubl (–7,7 %) a polský zlotý (–16,6 %). Region střední a východní Evropy byl na kapitálových trzích v uplynulém roce nejvíc trestán – akcie padaly více než jinde a navíc oslabovala měna.  

Dokončení zítra

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 15/2009  FOND SHOP

Autor článku

Roman Stuchlík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU