Rok nejistoty za námi II.

07.08.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zhodnocení ve fondech peněžního trhu se za uplynulý rok pohybuje kolem nuly. Některé jsou mírně nad, jiné mírně pod nulou.

Z tradičních tříd aktiv jsou v korunovém vyjádření za uplynulý rok v plusu pouze dluhopisy rozvíjejících se trhů, firemní dluhopisy s vysokým výnosem a zlato. Vše díky posílení USD. Článek je dokončením z 6. srpna.


Dluhopisy


Korunové dluhopisové fondy jsou v průměru za uplynulý rok zhruba 1 % v minusu. Ceny státních dluhopisů ČR sice rostly (i když s nezvykle vysokou volatilitou), ale firemní dluhopisy, které jsou ve většině korunových dluhopisovách fondů v portfoliu přítomny, stahovaly výkonnost dolů.
 
Investoři často diverzifikují dluhopisovou složku portfolia a přidávají fond dluhopisů rozvíjejících se zemí a fond firemních dluhopisů s vysokým výnosem.
 
Dluhopisy rozvíjejících se zemí jsou pro korunového investora za uplynulý rok nejúspěšnější třídou aktiv. V korunovém vyjádření dosáhly výkonnosti 30,3 %. Vynikající výkonnost způsobilo posílení USD. Rozvíjející se země emitují státní dluhopisy převážně v USD. V dolarovém vyjádření index JP Morgan EMBI Global nejdříve propadl na podzim 2008 o 25 %, aby se poté postupně vracel zhruba na stejnou úroveň jako před rokem. Přičteme-li posílení dolaru, je korunový investor 30 % v plusu. Velmi podobný průběh měly dolarové a eurové firemní dluhopisy s vysokým výnosem. Euro ovšem neposílilo proti koruně tolik, jako dolar, tudíž konečná korunová výkonnost eurových firemních dluhopisů s vysokým výnosem je „jen“ 13,8 %.
 
Také u dluhopisů se projevila neoblíbenost regionu střední a východní Evropy. V korunovém vyjádření je u nich korunový investor kolem 6 % v minusu. Velkou část indexu ale tvoří dluhopisy Ruska.


Peněžní trh


Zhodnocení ve fondech peněžního trhu se za uplynulý rok pohybuje kolem nuly. Některé jsou mírně nad, jiné mírně pod nulou. Většina tuzemských fondů peněžního trhu doplatila na dluhové cenné papíry emitované bankami.


Komodity


Komodity jsou největším propadákem uplynulého roku. Komoditní index S&P GSCI je 58,5 % v minusu (v USD). Index táhla dolů ropa, která v něm má největší podíl a je o polovinu levnější než před rokem. Dolů ale šly téměř všechny komodity v čele s průmyslovými kovy.  Hodnotu nedrželo ani zlato, které je za uplynulý rok 2 % v minusu (v USD). 
 
I v komoditách platí, že posilování měn rozvinutých zemí, zejména dolaru, mírnilo propady při měření výkonnosti v CZK. Investice do zlata se tím pro korunového investora dostala za uplynulý rok do plusu, a to o slušných 23,4 %.


Měny


Výkyvy kurzů na akciovém, dluhopisovém i komoditním trhu byly u uplynulém roce z historického pohledu velmi výrazné, téměř extrémní. Ještě více to ale platí o měnovém trhu. Růst rizikové averze hnal v době nejistoty investory do měn rozvinutých zemí, měny rozvíjejících se regionů oslabovaly. Česká koruna se v uplynulém roce stala jednou z nejvíce oslabujících měn. Oslabovala více než většina ostatních měn rozvíjejících se zemí.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 15/2009  FOND SHOP

Autor článku

Roman Stuchlík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU