Co dělat, když chcete obnovit stavbu po povodni?

05.09.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zničila vám živelná událost část vašeho domu? I na toto pamatují právní předpisy a pro majitele existují některé úlevy ze stavebního zákona při odstraňování následků živelných pohrom.

O možnostech financování a dotacích bylo již řečeno mnoho, ale podívejme se, kdy a za jakých podmínek lze poškozenou stavbu začít opravovat?
 
Pokud jste byli evakuováni v důsledku povodní a vracíte se domů, neberte na lehkou váhu varování a zajistěte si posudek statika, že stavba nebyla narušena. Je také potřeba zkontrolovat zda jsou bezpečné a funkční rozvody elektřiny, plynu a instalace plynových a elektrických zařízení.

Co ale v případě, že vám povodeň stavbu poškodila?
Stavba je poškozena případně zničena a její obnova může probíhat ve dvou variantách:

  • obnovit stavbu ve shodě s původním stavem
    • vlastník může vlastník začít s obnovou  stavby bez stavebního povolení
    • před zahájením stavby musí tuto skutečnost oznámit stavebnímu úřadu (V ohlášení uvede údaje o stavbě, na které mají být práce provedeny, jednoduchý technický popis prací a kdo je bude provádět. Doklad o vlastnictví může být v tomto případě nahrazen čestným prohlášením.)
    • před dokončením obnovovacích prací musí vlastník stavby oznámit stavebnímu úřadu, kdy budou práce dokončeny (zvláště je-li na toto včasné oznámení vázána některá z finančních pomocí)
    • při obnově do původního stavu  postačí tedy pro provádění prací ohlášení stavebnímu úřadu a neuplatňuje se zde 30 denní lhůta, ve které může stavební úřad podat námitky proti stavbě.
  • obnovit stavbu a provést změny oproti původnímu stavu (ve výšce stavby, rozšíření jejího půdorysu, anebo stavba byla povodní zcela zničena a její vlastník hodlá stavět stavbu novou, odlišnou od stavby původní)
    • stavebník může započít se stavbou až po vydání rozhodnutí stavebního úřadu
    • po dohodě se stavebním úřadem je možno omezit obsah návrhu (žádosti), tak jeho příloh na nejnutnější míru nezbytnou pro vydání rozhodnutí
    • stavební úřad může vydat rozhodnutí, že se stavba povoluje, ale současně může stanovit doklady a lhůtu ve které musí být dodány doklady, které vyžadují předpisy
    • nelze-li stavbu realizovat na základě ohlášení a je třeba stavební povolení, může stavební úřad vydat předběžné povolení, které umožňuje zahájit stavební práce. Zde stanoví lhůtu pro dodání dokladů, na základě kterých potom provede řízení a vydá stavební povolení.


Pokud tedy stojíte před otázkou jak opravit poškozený dům, zda do původního stavu nebo něco předělat nezapomeňte, že v těchto případech, kdy se jedná o živelné pohromy existují některé úlevy, které vám mohou pomoci.

Zdroj: MMR ČR

   Zpět na stránku s tipy a radami

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát