Co týden dal?

13.09.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden i tento pátek je pro Vás připraven souhrn nejnovějších ekonomických událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě:
Finanční trhy straší  pravděpodobný útok Spojených států na Saddáma Husajna, a tak se neodvažují vsadit na zotavení světové ekonomiky. Čekají, až  Washington udělá první krok, a poněkud jim tak vyjasní situaci. (ANALÝZA-Naděje na zotavení tíží přízrak 2.války v Zálivu).
Fond Evropské unie na pokrytí škod způsobených povodní by mohl být v roce 2002 zdvojnásoben až na miliardu eur. (EU možná letos zdvojnásobí povodňový fond -komise). Zemědělský komisař Evropské unie Franz Fischler se pokusil uklidnit obavy některých členských  zemí, že se náklady na zemědělské dotace po přijetí až 10 nových členů vymknou kontrole (Rozšířená EU nemusí zvedat díl zemědělských dotací).
Jak se změní Spojené státy po loňském teroristickém útoku? Tím se zabývá  analýza agentury Reuters. (FEATURE-Opravdu se svět 11.září navždy změnil?)

Posledních 7 dní u nás:
Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí uvedl, že index  spotřebitelských cen (CPI) stagnoval v srpnu meziročně na 0,6 procenta, když byly nižší hlavně ceny potravin, odívání a dopravy.
Srpnové katastrofální povodně se odrazily na rekordním tempu růstu nezaměstnanosti. Míra registrované nezaměstnanosti podle údajů Ministerstva  práce a sociálních věcí stoupla koncem srpna na 9,4 procenta  z 9,2 procenta na konci července.
Česká pojišťovna v úterý oznámila, že koupila od britské firmy Aviva penzijní fond Commercial Union. Pojišťovna, jež tak bude mít nejvíce klientů penzijního připojištění v zemi, neuvedla cenu transakce.
Úřad pro ochranu hospodářské  soutěže (ÚOHS) ve středu uložil rekordní pokutu několika  tuzemským distributorům pohonných hmot za nezákonné slaďování cen. Celková výše pokuty je  v řádech několika set milionů korun. 
Český statistický úřad (ČSÚ) ve čtvrtek uvedl, že index cen  průmyslových výrobců (PPI) se v srpnu meziměsíčně snížil o 0,1 procenta po červencovém poklesu o 0,5 procenta, a klesl tak již letos popáté. Stále žhavým tématem zůstavá změna daní, kterou by se měly získat prostředky na obnovu zničené země po povodních. Hlasování mělo proběhnout ve čtvrtek, ale sněmovna ho odložila  až na pátek.

Posledních 7 dní na našem serveru:

Mezi nejčerstvější novinky na serveru www.finance.cz patří bezesporu pondělní spuštění 9.sekce FIRMY. V šesti podsekcích zde najdete široké spektrum přehledně zpracovaných praktických informací potřebných pro úspěšný chod firmy a podnikání. To vše budete mít k dispozici zdarma a k nahlédnutí pohodlně z Vašeho počítače! Jaký bude její nový vzhled a co všechno bude obsahovat se dozvíte v pondělí 16.9.2002, kdy bude nová příloha našeho serveru na adrese http://firmy.finance.cz spuštěna.

I nadále pro Vás připravujeme stále nové a zajímavé stránky a nejrůznější výpočtové nebo informační moduly. V nejbližších týdnech se můžete těšit například na spoustu nových kalkulátorů, které budou hodnotit Vaši finanční situaci, poradí Vám jak a kam investovat apod.

Anketa posledních 7 dní:

Tento týden jsme se Vás ptali, jestli souhlasíte s navrhovaným zvýšením spotřební daně a DPH. Více než dvě třetiny z Vás zvýšení daní neschvalují a jen čtvrtina vidí ve vládním opatření nutnou potřebu ke krytí škod po katastrofických povodních.

Pozn.: anketa je nově umístěna na homepage www.finance.cz v leve liště dole

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU