Co týden dal?

02.10.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V uplynulém týdnu se bilancovaly statistiky za září. Česko hospodařilo se schodkem 87,3 miliardy korun, nezaměstnanost v Německu poklesla a stejně tak i spotřebitelské ceny v eurozóně.

Posledních 7 dní ve světě

  • Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) požádala své členské země o deset miliard eur (zhruba 250 miliard Kč), které chce využít na zmírnění dopadů světové hospodářské krize ve střední a východní Evropě. Kapitál banky by tak stoupl o polovinu ze současných 20 miliard eur.
  • Objem výdajů na reklamu na internetu ve Velké Británii vůbec poprvé přesáhl objem výdajů na reklamu v televizi. Internet si navíc vede zdaleka nejlépe ze všech médií, v nichž se reklama objevuje. Zatímco na internetu se objem výdajů na reklamu zvyšuje, celkové výdaje na reklamu klesají.
  • Spotřebitelské ceny v eurozóně v září stejně jako v předchozích měsících klesaly. Meziroční míra inflace v září zpomalila na minus 0,3 procenta ze srpnových minus 0,2 procenta. Jde přitom již o čtvrtý propad spotřebitelských cen v eurozóně v řadě.
  • Počet nezaměstnaných v Německu v září podle sezonně upravených údajů klesl asi o 12.000 na 3,461 milionu lidí. Tamní úřad práce ale uvedl, že statistiku zkreslují nová opatření, k nimž na podporu trhu práce sáhla vláda. Bez jejich vlivu by naopak bylo bez práce dalších zhruba 10.000 lidí. Počet nezaměstnaných Němců v září klesl třetím měsícem v řadě.
  • Ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí klesala ročním tempem pouze o 0,7 procenta po propadu o 6,4 procenta v předchozích třech měsících.
  • Mezinárodní měnový fond zlepšil výhled globální ekonomiky na letošní i příští rok a oficiálně deklaroval, že hospodářská recese je u konce. Fond to sdělil před výročním zasedáním MMF a Světové banky (SB), které začíná v Istanbulu. Na letošní rok fond světové ekonomice předpovídá pokles o 1,1 procenta, na příští rok už ale počítá s růstem v rozsahu 3,1 procenta.
  • Majetek čtyř set nejbohatších Američanů se za poslední rok ztenčil asi o 300 miliard dolarů (zhruba 5,15 bilionu Kč), převážně kvůli propadu akciových trhů a dalšímu poklesu cen nemovitostí. Ukazuje to žebříček, který pravidelně sestavuje americký časopis Forbes. Podle něj si prvenství mezi americkými miliardáři udržel spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates, který je první už 16 let za sebou.
  • Nezaměstnanost v Evropské unii a v eurozóně dále roste navzdory množícím se známkám o oživení ekonomiky. V srpnu míra nezaměstnanosti v celé EU vzrostla na 9,1 procenta z červencových devíti procent a v eurozóně na 9,6 pct z červencových 9,5 procenta. V případě evropské sedmadvacítky je bez práce nejvíce lidí od března 2004 a v případě zemí platících eurem od března 1999.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Spoření pro mladé!

Klienti narození v roce 1990 a později, kteří uzavřou stavební spoření do 31.12.2009 u Raiffeisen stavební spořitelny, získají slevu na poplatku za sjednání smlouvy. Zaplatí tedy pouze 0,5 % z cílové částky. Dále pak získají dvojnásobné úročení vkladů, a to až do konce roku 2010. Cílová částka takové smlouvy musí být v rozmezí od 200 000 Kč do 500 000 Kč včetně. Za sjednání smlouvy on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra získáte od Finance.cz navíc finanční odměnu 800 Kč.

 

Posledních 7 dní doma  

  • Energetická společnost ČEZ může postavit novou paroplynovou elektrárnu v Počeradech na Lounsku za 20 miliard korun. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) rozhodlo, že elektrárna nepoškodí životní prostředí. ČEZ tedy může zahájit kroky k vydání stavebního povolení.
  • Stát hospodařil ke konci září se schodkem 87,3 miliardy korun, schválený rozpočet pro celý letošní rok přitom počítá s deficitem 38,3 miliardy korun. Proti minulému měsíci deficit klesl o 2,3 miliardy korun. Loni ke konci září skončil státní rozpočet v přebytku 10,5 miliardy korun.
  • Ministr financí Eduard Janota po prosazení svého úsporného balíku plánuje předložit do sněmovny i úplně nový a přelomový zákon o dani z příjmů, na kterém pracoval už se svým předchůdcem Miroslavem Kalouskem. Nový zákon o dani z příjmů například počítá se spojením daní a sociálního pojištění do jediné superdaně.  
  • Komerční banka (KB) a Česká pojišťovna (ČP) uzavřely dohodu o vzájemném prodeji produktů. ČP tak prodává pod svou hlavičkou hypotéky KB, která zase začala nabízet například pojištění nemovitostí, domácnosti, povinné ručení a havarijní pojištění z dílny pojišťovny. Životní a úvěrové pojištění bude KB nadále prodávat jen vlastní.
  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během srpna proti červenci zvýšily o 7,8 miliardy korun na 950,8 miliardy korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o 122,4 miliardy korun.
  • Sněmovna v prvním čtení podpořila návrh na jednodušší fungování společenství vlastníků bytů. Novelu zákona o vlastnictví bytů předložili poslanci ODS Zdeňka Horníková a Jan Bürgermeister. Předloha například snižuje počet hlasů pro svolání jejich shromáždění, místo dosavadní čtvrtiny hlasů má stačit jen jedna desetina. Ke schválení návrhu má také nově stačit místo většiny hlasů jen víc než 30 procent hlasů.
  • Česká finanční skupina PPF dokončila transakci s ruským podnikatelem Igorem Jakovlevem na převzetí kontrolního podílu v největší ruské maloobchodní síti prodeje domácích spotřebičů a elektroniky Eldorado. 
  • Živnostníci budou moci uplatňovat vyšší takzvané výdajové paušály, a to zpětně již za letošní rok. Vyplývá to z novely zákona, která nabývá účinnosti ve čtvrtek 1. října. Paušály mohou využít někteří podnikatelé místo toho, aby podrobně dokládali své výdaje, které si odečítají ze základu daně.
  • Průmyslová výroba v Česku letos v srpnu meziročně klesla o 8,1 procenta poté, co v předchozím měsíci zaznamenala propad o 18,2 procenta. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly v srpnu meziročně nižší o 12,5 procenta. Hodnota nových zakázek v srpnu poklesla o 13,8 procenta, z toho zahraničních o 10,5 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Od 1. října 2009 běží soutěž na jobs.finance.cz, s níž máte jedinečnou možnost vyhrát jízdu luxusním vozem a další zajímavé a hodnotné ceny. Nebudeme vám klást žádné složité otázky, nebude po vás chtít žádné sofistikované odpovědi či složité úvahy. Stačí jen vložit životopis na jobs.finance.cz.

 

Fintriky

Zájem o fondy EU roste, zvlášť v dnešní době, kdy banky zavírají kohoutky a prakticky každý projekt je brán jako rizikový. Tématu čerpání peněz z EU jsme proto věnovali celou sérii článků. Dozvědět jste se mohli o základních možnostech, o tom, jak peníze z EU získat a o programech EU, které zrovna letí.


Anketa

Janotův úsporný balíček nakonec s výjimkou komunistů poslanecká sněmovna schválila. Cesta k tomu však nebyla jednoduchá - zatímco pravice prosazovala škrty ve výdajích, levice zase chtěla navyšovat příjmy. Jak byste rozpočtový schodek řešili vy?


  • Redukcí výdajů, protože se zvyšují rychleji než příjmy - 56 %
  • Navýšením příjmů - zvýšením přímých i nepřímých daní - 0 %
  • Kombinací obou způsobů - 44 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU