Co týden dal?

20.09.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Poslední informace ze světa, z domova a z našeho serveru.

Posledních 7 dní ve světě

Nejvíce pozornosti na mezinárodní scéně stále přitahuje tlak USA a Velké Británie na Irák. Americký tlak neoslabil ani po tom co Irák souhlasil s návratem zbrojních inspektorů OSN (Jestliže si OSN neporadí s Irákem, učiní tak USA -Bush, USA posílají do Zálivu další vojenskou techniku). Proklamované cíle USA - ochrana míru a zajištění bezpečnosti USA a jejich partnerů - jsou však zpochybňovány neschopností doložit vznášená obvinění jednoznačnými důkazy. G.Bush rovněž ignoruje připomínky, že jej láká především irácká ropa. Trhy reagují na vývoj okolo Íráku  velmi citlivě (Wall Street asi hodně posílí po rozhodnutí Iráku, Evropské burzy prudce sílí, obavy z války polevily, Ceny ropy klesají, jak Irák vychází vstříc OSN).
V Německu proběhnou příští týden volby. Současnému kancléři Gerharderu Schröderovi (SPD) se tak právě včas podařilo získat převahu nad opozicí. Poprvé od počátku roku jej průzkumy veřejného mínění pasují i na pozici kancléře budoucí německé vlády.

Posledních 7 dní doma

První polovina týdne se nesla především ve znamení vládní krize vyvolané pro vládu neúspěšným hlasováním o zvýšení daní. Krizi se podařilo koaličním partnerům urovnat ve středu. Na tuto zprávu zareagoval pozitivně kurz koruny. Koruna začala opět posilovat. (Vládní strany podepsaly dohodu, krize zažehnána, Konec vládní krize tlačí českou korunu mírně výš ).
V pondělí došlo k největší loupeži v dějinách České republiky. 3 lupičům se podařilo z vozu bezpečnostní agentury Group 4 Securitas za bílého dne na rušné ulici uloupit okolo 150 mil. Kč. Přičemž více jak 100 mil. pocházelo z centrály Citibank. Policii se zatím nepodařilo pachatele odhalit.
Tento týden oznámil ČSÚ maloobchodní tržby za červenec (Maloobchodní tržby v červenci vzrostly nad očekáváním). Ministerstvo financí oznámilo nejnovější vývoj státního dluhu (TABULKA-Dluh vlády na konci Q2 roste na 390,8 mld Kč). Posledním číslem zveřejněným tento týden je odhad škod způsobených českým podnikům. Podle Hospodářské komory se škody pohybují okolo 20 mld. Kč.

Posledních 7 dní na našem serveru

V pondělí jsme spustili novou přílohu firmy.finance.cz. Jak název napovídá, je určena firemním návštěvníkům. Již nyní můžete využívat rozsáhlou databázi 20.000 firem připravenou ve spolupráci s HBI. V této databázi je možné vyhledávat podle jména firmy, podle odvětví, ale i podle certifikátů jakosti. Příloha dále obsahuje detailní informace o nabídkách bank a pojišťoven pro firemní klientelu. Jako bonus jsme pro Vás ve spolupráci s Citibank připravili zvýhodněnou nabídku firemních účtů a úvěrů.
O víkendu proběhne přečíslování všech telefonních stanic v ČR. Již nyní jsme aktualizovali všechny naše databáze. Až budete potřebovat nové číslo do vaší banky nebo pojišťovny, můžete využít naše informace.

Anketa

Po urovnání vládní krize anketa tohoto týdne poněkud ztratila na aktuálnosti. Přesto pouze 55% hlasujících věří, že se současné vládní koalici podaří dokončit celé volební období. 32% vládě věští neúspěch. 9% hlasujících, pravděpodobně hlavně z první poloviny týdne, předpokládá odchod Unie svobody.

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU