Koruna oslabila k oběma hlavním měnám, k euru nejvíc za 4 měsíce

27.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Česká měna dnes dále oslabovala k oběma hlavním světovým měnám. Proti pondělnímu závěru sestoupila vůči euru o 22 haléřů na 26,22 Kč/EUR, nejnižší hodnotu za poslední čtyři měsíce. Proti dolaru koruna oslabila o 27 haléřů na 17,69 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka dostaly korunu i okolní měny pod tlak další zisky amerického dolaru. "Vývoj je plně v režii dění ve světě, kde poklesla chuť na nákup rizikových aktiv. Žádné domácí ani regionální zprávy, které by hýbaly trhem, nepřišly," dodal.

Také podle Jiřího Škopa z Komerční banky byla negativní nálada patrná i na okolních měnách v regionu. "To souviselo s dalšími dolarovými zisky vůči euru," uvedl a dodal, že ve středu by obchodování mohlo být kvůli státním svátku v ČR klidnější.

Kurz dolaru se vůči euru dostal až na 1,4781 USD/EUR. Dolaru podle Vlka pomohla čísla z americké ekonomiky. "Index cen domů ještě žádnou velkou reakci nezpůsobil, nečekaný pokles spotřebitelské důvěry už ano," uvedl. Index důvěry, který sestavuje organizace Conference Board, klesl na 47,7 ze zářijových 53,4 bodu. Výsledek je tak mnohem horší, než se očekávalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK