Cena zlata se dostala na nový rekord 1105 dolarů za unci

09.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 9. listopadu (ČTK) - Cena zlata zahájila dnes v Asii týden výstupem na nové rekordní maximum 1105 dolarů za troyskou unci (31,10 gramu). Zlato jde letos vzhůru zejména díky přetrvávající slabosti dolaru, k níž se ministři financí na víkendové schůzce zemí skupiny zemí G20 nijak významněji nevyjádřili.

Cena zlata v prosincovém termínovém kontraktu se v Singapuru dostala až na 1105,40 dolaru za unci poté, co v pátek poprvé překročila hranici 1100 dolarů. Cena na promptním trhu stoupla na 1104,80 USD a překonala páteční rekord 1100,90 dolaru.

Zlato v letošním roce získalo na hodnotě už více než 25 procent. Vzhůru jej žene pokles dolaru, jehož kurz k euru v tomto roce klesl o více než šest procent.

V sobotu se na zasedání ministrů financí G20 nehovořilo o problému poklesu dolaru nijak specificky, což naznačuje, že žádné intervence, jichž by se mohl devizový trh obávat, se zřejmě neuskuteční. Slabá páteční zpráva z amerického trhu práce navíc ukázala, že centrální banka USA nezvýší dolarové úroky ještě dlouho.

Zlato podporují také očekávání, že centrální banky budou kupovat drahý kov, aby měly v rezervách více druhů aktiv. Podle analytiků by mohlo zlato zpevňovat ještě dále. "Fundamentální výhled pro zlato zůstává příznivý," uvedla podle agentury Reuters banka Credit Suisse.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK