Nezaměstnanost podle analytiků opět poroste

09.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Nezaměstnanost v následujících měsících vzroste podle analytiků oslovených ČTK až k deseti procentům, a to přesto, že v říjnu nezaměstnanost klesla na 8,5 procenta. Říjnový pokles byl totiž podle ekonomů způsoben pouze sezónními faktory, a ne trvalým zlepšením na trhu práce.

"Nutno podotknout, že za snížením stojí pouze sezónní faktory. Očištění o sezónnost ukazuje, že situace na trhu práce se nadále zhoršuje," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Trh práce je podle něj nadále odrazem nepříznivé hospodářské situace, kdy pokles poptávky a odbytu nutí české producenty a zaměstnavatele reagovat snižováním nákladů.

Navíc se podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka nelepší ani poptávka na trhu práce. "Očekáváme další zhoršení. Sezónní vlivy na přelomu roku jsou výrazně negativní a pravděpodobně dostanou míru nezaměstnanosti nad devět procent. Vrcholu by nezaměstnanost mohla dosáhnout v prvním čtvrtletí příštího roku," uvedl.

I podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka nelze na základě říjnových dat podlehnout optimismu. "V letošním roce nadále očekáváme celoroční průměrnou míru registrované nezaměstnanosti na úrovni 8,3 procenta, v roce 2010 pak na úrovni deseti procent. V létě příštího roku může míra registrované nezaměstnanosti vrcholit blízko 11 procent," uvedl.

Zároveň ale nově zveřejněná čísla podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška potvrzují, že tlaky na propouštění kmenových zaměstnanců z podniků postupně slábnou. "To je známkou stabilizace poptávky zejména v průmyslu, kde zaměstnanost od začátku krize klesla nejvíce," uvedl. Otázkou podle něj zůstává, zda ekonomiku nečeká ještě jedna vlna propouštění v návaznosti na zhoršenou poptávku. V takovém případě by se podle něj nezaměstnanost příští rok přehoupla přes desetiprocentní hranici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK