Čerpání dotací se v říjnu zpomalilo

10.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. listopadu (ČTK) - Tempo čerpání peněz z evropských fondů se za říjen v Česku zpomalilo. Úřady na účty příjemců dotací zaslaly během října 4,2 miliardy korun. V září to bylo 13,6 miliardy korun. Celkově bylo v aktuálním rozpočtovém období proplaceno 46,4 miliardy korun. Nejnovější čísla dnes na tiskové konferenci představilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Přes zpomalení čerpání dotací považuje ministerstvo nejnovější čísla za úspěch. Ještě na začátku ledna 2009 dostali totiž žadatelé o dotace proplaceno pouhých 1,8 miliardy korun.

Česko může v nynějším rozpočtovém období 2007-2013 z Bruselu získat až 26,7 miliardy eur, což je v závislosti na kurzu kolem 700 miliard korun. Rozdíl mezi objemem schválených dotací a množstvím proplacených peněz MMR i odborníci vysvětlují hlavně tím, že prostředky příjemci získávají až zpětně po uskutečnění projektů.

Ke 4. listopadu úřady evidovaly žádosti o dotace v celkové hodnotě 601,8 miliardy korun. Ke stejnému datu schválily projekty za 192,2 miliardy korun.

Nejvíce peněz bylo dosud proplaceno z Operačního programu Doprava, ze kterého příjemci dostali už 21,1 miliardy korun. Žádné peníze naopak zatím neputovaly z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Řídící orgány tohoto programu do začátku listopadu navíc neschválily ani jeden projekt.

Kvůli popularizaci evropských fondů připravilo MMR ve spolupráci s Českou televizí sérii krátkých televizních pořadů. Mají informovat o významu dotací a jejich konkrétních přínosech pro Česko. Vysílají se od 9. listopadu, v televizi poběží až do 28. února 2010. Náklady na zhotovení pořadu hradí evropské prostředky, konkrétně Operační program Technická pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK