Socioložka: Ženy ve vedení podniků berou mnohem méně než muži

12.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Ředitelky a prezidentky velkých organizací a podniků berou jen 39 procent platu mužů ve stejných pozicích, řekla socioložka Alena Křížková na konferenci o ženách ve vedoucích pozicích, kterou pořádala společnost Gender Studies. Podle ní v ČR existuje řada bariér, které ženám brání v kariérním postupu.

Ve společnosti stále panují předsudky o tom, že ženy nemají dostatek sil vykonávat řídicí funkci, protože se starají zároveň o rodinu, že nemají dostatečné vzdělání ani zájem řídit týmy, řekla ČTK. Z dlouhodobého hlediska je však podle ní veřejnost otevřenější k tomu, aby ženy vstupovaly do řídicích pozic, a uvědomuje si, že potřebné schopnosti mají. "Zejména si více lidí uvědomuje, že nerovnosti mezi ženami a muži existují, že ženy jsou velmi často znevýhodňovány," zdůraznila.

"Třeba před deseti patnácti lety většina lidí řekla, že diskriminace neexistuje, že žádné nerovnosti nejsou a že to je všechno jenom o schopnostech a ochotě vstupovat do řídicích pozic," řekla. Statistiky ukazují, že ženy tyto názory mění rychleji než muži. Je to dáno hlavně tím, že s tím mají osobní zkušenost, míní.

V roce 2007 bylo v ČR zaměstnáno podle Českého statistického úřadu 2,1 milionu žen a 2,9 milionu mužů. Na vedoucí pozici pracovalo 90.600 žen a 239.900 mužů. Žen ve vedoucích pozicích je 4,2 procenta z celkového počtu pracujících žen, kdežto mužů ve vedení je 8,4 procenta ze všech zaměstnaných mužů. Čísla jsou z roku 2007, ale celkové statistiky se příliš nemění, řekla Křížková.

Podle statistik muži průměrně za měsíc odpracují 175,8 hodiny, ženy 173 hodin. Průměrná mzda žen, která činí 20.684 korun, však představuje jen tři čtvrtiny výdělku mužů - 27.489 korun.

V řídicích pozicích ženy odpracují měsíčně o půl hodiny více než muži, jejich průměrný výdělek 35.692 korun však představuje jen 64 procent platu mužů (55.972 korun).

Ženy, které stojí v čele velkých organizací a podniků, pracují v průměru o 2,2 hodiny měsíčně více než muži. Berou však v průměru 45.220 korun, tedy 39 procent průměrné mzdy mužů, která činí 116.170 korun, upozornila Křížková. Takový nepoměr považuje za absurdní.

Mezi další stereotypy o ženách patří, že jsou neschopné řídit podnik, mají nedostatek autority, malé pracovní nasazení a že jsou emocionálně slabé. Podle Křížkové všechny problémy nevyřeší antidiskriminační zákon, ale je potřeba zajistit i ve firmě, aby se žena v případě znevýhodnění měla kam obrátit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK