Finance na internetu

08.10.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Využíváte internet při správě svých peněz a uzavírání smluv, nebo se tak chystáte učinit v brzké době? Přečtěte si jaké výhody Vám internet přinese a na jaké nástrahy se musíte připravit.

Internet se stal důležitým zdrojem informací pro klienty finančních institucí. Na internetových stránkách  jednotlivých společností mohou nalézt informace o nabízených produktech. Nerozhodnutí klienti mohou využít nezávislé internetové portály (jako například www.finance.cz) kde si mohou srovnat produkty nabízené různými společnosti. Na nezávislých portálech se také dočtete jak si vybrat nejvhodnější produkt a na co dát pozor.

Během uplynulých 2 let začali finanční instituce postupně nabízet uzavírání smluv prostřednictvím  internetu. Nyní má již nabídku na on-line uzavření smlouvy téměř každá pojišťovna (především cestovní pojištění a povinné ručení), penzijní fond nebo stavební spořitelna. Rovněž banky v rámci internetového bankovnictví nabízejí produkty svých dceřinných společností.

On-line uzavření bývá často oproti jiným způsobům sjednání zvýhodňován. Pro finanční instituce se jedná o levný komunikační kanál a proto se snaží klienty motivovat k jeho využívání. Kdy je výhodné této nabídky využít a kdy je naopak lepší vyšetřit si čas a zajít si k přepážce?

On-line sjednání je výhodné především u jednodušších produktů, s kterými již máte zkušenost. Například cestovní pojištění nebo povinné ručení je rozhodně nejpohodlnější uzavřít on-line. Takovou smlouvu vyplňoval téměř každý a nejedná se žádnou složitou záležitost. On-line uzavření je zaručeně komfortnější než spěchat na pobočku a riskovat změnu úředních hodin nebo frontu. Pokud získáte navíc slevu, tím líp. Vzhledem k výši průměrných plateb za cestovní pojištění a povinné ručení se však nejedná o příliš významnou položku. Pokud máte založen bankovní účet u eBanky nebo u Citibanky (služba CitiConnect)  můžete uzavřít pojistku platnou již v den uzavření. V případě platby z jiné banky (jakýmkoliv způsobem: na přepážce, GSM banking, Internet banking) lze pojistku uzavřít na 3 pracovní dny dopředu.

A jak je to s dalšími produkty si povíme příště

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU