Finance na internetu II

15.10.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Využíváte internet při správě svých peněz a uzavírání smluv, nebo se tak chystáte učinit v brzké době? Přečtěte si jaké výhody Vám internet přinese a na jaké nástrahy se musíte připravit. Ve druhém díle přichází po cestovním pojištění na řadu stavební spoření a penzijní připojištění.

Stavební spoření a penzijní připojištění jsou oproti cestovnímu pojištění a povinnému ručení popisovaných v prvním díle složitější produkty a jsou uzavírány na delší období. Před jejich uzavřením je tedy potřeba důkladněji prostudovat nabídky jednotlivých společností a rovněž správně nastavit jednotlivé parametry smlouvy.

Pokud již máte zkušenosti s uzavíráním smlouvy o stavebním spoření a chystáte se nyní uzavřít následnou smlouvu nebo stavební spoření pro dalšího člena rodiny je pro Vás on-line uzavření výhodné. Díky nabízeným bonusům můžete podstatně snížit počáteční náklady představované úhradou za uzavření smlouvy a ještě zvýšit beztak již vysoké zhodnocení stavebního spoření. U stavebního spoření je to především správné určení cílové částky a pravidelného měsíčního vkladu vzhledem k očekávanému využití naspořených peněz - čerpání úvěru na bydlení nebo jakékoliv jiné využití (Více se dočtete v naší abecedě).

U penzijního připojištění je podobná situace, odměna zvyšuje jeho atraktivitu. Podmínky penzijního připojištění jsou pevně stanoveny zákonem o penzijním připojištění. Nabídky penzijních fondů se proto neliší. Penzijní fond je proto nejlepší vybírat podle zhodnocení vložených prostředků dosahovaných v minulosti, podle očekávaného zhodnocení v budoucnosti a podle Vaší důvěry v příslušnou finanční skupinu. Při uzavírání penzijního připojištění je potřeba správně zvolit doplňkově nabízené penze (výsluhovou, pozůstalostní a invalidní). Pokud si prostudujete podmínky penzijního připojištění a naši abecedu penzijního připojištění zvládnete bez problémů vyplnit elektronický návrh smlouvy. Odměna za on-line uzavření u penzijního připojištění často dosahuje 1 měsíčního příspěvku.

Nyní se dostáváme k Achillově patě on-line uzavíraných smluv, tou je korespondenční podpis uzavírané smlouvy. Na rozdíl od cestovního pojištění nebo povinného ručení kde stačí poukázat včas pojistné je potřeba osobně smlouvu podepsat. Smlouvy jsou k zpravidla podpisu zasílány obyčejnou poštovní zásilkou. Doporučenou poštu je potřeba osobně vyzvednout a vytratil by se tak jeden z hlavních přínosů on-line sjednání - omezení úředními hodinami.  Pokud se rozhodnete pro on-line uzavření, zvolte si takovou společnost nebo finanční portál, který nabízí kontrolu nad pohybem smlouvy během jejího uzavírání. Což znamená, že v každém okamžiku víte, že smlouva je na cestě k Vám, resp. od Vás, nebo již byla doručena a čeká na zapracování. Důležitý je rovněž další, pokud možno telefonický kontakt, kam se můžete obrátit v případě jakýchkoliv nesrovnalostí nebo pochybností. Korespondenční podpis rovněž prodlužuje dobu uzavření smlouvy přibližně na 10 dní.

Pokud se chytáte do ještě složitější smlouvy, jako například životní pojištění nebo hypotéka, je lepší internet využít k nastudování problematiky a výběru vhodné banky nebo pojišťovny. Samotné on-line uzavření je vhodné pouze pro ty klienty, kteří mají dostatek zkušeností v oboru. Pro ostatní je vhodnější využít služeb finančního poradce nebo zajít na přepážku.

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU