Bláha: Zálohy na PET lahve nyní nejsou na pořadu dne

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Ministerstvo životního prostředí sice stále uvažuje o zavedení záloh na plastové PET lahve, dokončení návrhu této novely obalovaného zákona ale nyní nepatří mezi jeho priority. Rozhodnout o dalším osudu projektu by měl až po volbách nový ministr. ČTK to řekl náměstek ministra životního prostředí Karel Bláha. Se zavedením záloh na PET lahve a plechovky, o kterém ministerstvo životního prostředí hovoří od začátku roku 2007, nesouhlasí potravinářské firmy a proti jsou i obchodníci.

"Novela zákona o obalech směrem k zálohování PET lahví není na pořadu dne a nebudeme se jí v tomto funkčním období zabývat," uvedl Bláha, podle kterého ale ministerstvo od záměru neustoupilo. Návrh koncipoval bývalý ministr Martin Bursík; když z úřadu na jaře odcházel, byl zákon v nerozpracované fázi příprav. Jeho nástupce Ladislav Miko ani současný ministr Jan Dusík návrh nezařadili do svých priorit.

Dusík chce do jara, kdy skončí mandát úřednické vlády, ve sněmovně prosadit novelu odpadového zákona, která bude řešit technické aspekty skládkování. Ministerstvo však nestihne připravit nový zákon o odpadech, který měl určit vyšší poplatky za skládkování. Chce návrh dovést do druhé fáze připomínkování. S ministerstvem průmyslu a obchodu hodlá Dusík připravit novelu zákona o obnovitelných zdrojích energie se zahrnutím podpory výroby tepla z obnovitelných zdrojů.

MŽP v těchto dnech podle Bláhy obdrželo závěrečnou zprávu o studii, která byla zaměřena na proveditelnost a ekonomické a ekologické dopady zavedení zálohového systému na PET lahve. Bláha zatím ovšem její obsah nezná. Podle Českého průmyslového sdružení pro obaly a životní prostředí - CICPEN studie tvrdí, že pro zavedení záloh na PET lahve a další obaly není důvod.

"Environmentální důsledky používání vratných skleněných lahví, nevratných PET lahví a kompozitních nápojových kartonů jsou přibližně stejné. Každý z těchto typů obalů exceluje v některé kategorii hodnocení vlivu na životní prostředí. Z celkového hlediska ochrany životního prostředí jsou pak tyto obaly zcela srovnatelné," sdělil ČTK tajemník CICPEN Jan Bláha.

Ředitel obalového institutu SYBA Vlado Volek již dříve upozornil, že zavedení záloh na jednorázové umělohmotné lahve by pro výrobce a obchodníky znamenalo investice několika miliard korun, protože by museli nakoupit nové technologie, například automaty na sběr PET lahví. Vysoké náklady by prý výrobcům a obchodníkům přineslo také vybírání, skladování a přeprava prázdných umělohmotných obalů a plechovek.

Se zavedením záloh na PET lahve a plechovky nesouhlasí ani Svaz obchodu a cestovního ruchu, podle kterého by tato povinnost výrazně zkomplikovala život zejména malým obchodníkům. "Byli by nuceni vynakládat finanční prostředky na sběr prázdných nápojových obalů, a to buď zakoupením automatu, či najmutím další pracovní síly," upozornil viceprezident svazu Zdeněk Juračka.

Nynější systém třídění a recyklace odpadů se podle potravinářů i obchodníků osvědčil. Česká republika je podle Potravinářské komory hodnocena ve sběru tříděného odpadu jako jedna z nejúspěšnějších zemí Evropské unie a jako druhá nejlepší v recyklaci plastů. Ke stejnému efektu, jaký mohou přinést zálohy na PET lahve, by prý stačil zlomek investic, pokud by se věnoval na další osvětu.

Zálohy za PET lahve platí lidé například ve Skandinávii či v Německu. Záloha v těchto zemích se pohybuje mezi 15 až 25 eurocenty (zhruba 3,9 až 6,4 Kč). Původní návrh ministerstva životního prostředí na zavedení vratných plastových lahví počítal se zálohou tři až pět korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK