Co týden dal?

25.10.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden i tento pátek je pro Vás připraven souhrn nejnovějších ekonomických událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

Jasné irské "ano" zaznělo v sobotu. Bezmála dvě třetiny irských voličů v opakovaném referendu podpořilo Smlouvu z Nice. Umožnili tak rozšíření Evropské unie o kandidátské země, včetně České republiky a Slovenska. Hned v pondělí ráno zareagovala na výsledek irského referenda česká měna svým posílením (Koruna prudce stoupá p úspěchu irského referenda).

Francie a Německo dosáhly ve čtvrtek klíčové dohody, že se od roku 2007 nebude zvyšovat objem zemědělských dotací v Evropské unii. Otevřely tak cestu k dohodě, jak financovat rozšíření Evropské unie (Německo, Francie se shodly na dotacích po rozšíření, EU připravena navrhnout kandidátům finanční balík).

Uplynulý týden ve světe byl však také ve znamení smutných událostí. Čečenské komando drží v moskevském kulturním domě od středečního večera několik 500 až 700 rukojmích, mezi nimi i několik desítek cizinců. Ozbrojenci vyhrožují, že budovu vyhodí do vzduchu a postřílejí rukojmí, a dali ruské vládě sedm dní na to, aby zastavila operace svých vojsk v Čečensku a stáhne jednotky z čečenského území. Ruská Federální bezpečnostní služba již zjistila totožnost 90 procent čečenských teroristů.

Posledních 7 dní u nás

Vláda schválila v pondělí státní rozpočet na rok 2003, jenž počítá s deficitem ve výši 111,3 miliardy korun. Vláda původně počítala se schodkem 157,3 miliardy korun. Do rozpočtu na příští rok se dostala ztráta státní agentury jen za rok 2001, a to ve výši 18,6 miliardy korun. Ministerstva přišla celkem o 3,55 miliardy korun (Vláda schvaluje rozpočet na 2003, deficit 111 mld. Kč). Poslanecká sněmovna začne o rozpočtu jednat 7. listopadu.

Česká národní banka ve čtvrtek oznámila, že vydala souhlas s převzetím ostravské Union banky italskou firmou Invesmart (ČNB schvaluje převzetí Union banky Invesmartem - 24.10, 18:24)

V pátek odpoledne si voliči opět budou vybírat své senátory. Volby proběhnout na třetině českého území. Svými hlasy ovšem voliči ovlivní také lednovou volbu prezidenta republiky, kterého budou vybírat senátoři spolu s poslanci. O přízeň voličů letos usiluje 167 kandidátů.

Posledních 7 dní na našem serveru

V naší nové pravidelné rubrice Finanční triky jsme pro vás  připravili vždy jeden tip na každý den. Tématem tohoto týdne bylo: Mládí má zelenou. V jednotlivých příspěvcích jste se mohli dozvědět co vše může student získat od státu či banky, jak ušetřit na daních či jak využívat studentských slev. Příští týden si můžete přečíst spoustu užitečných triků a tipů pro investování v podílových fondech.

S přicházejícím podzimem se opět stala otázka povinného ručení aktuální. Pojišťovny začaly aktualizovat své sazebníky. Během několika následujících dnů budou sazby platné pro příští rok uveřejněny na stránkách věnovaných této tématice www.prodej.finance.cz/pojisteni/povinne-ruceni.  Můžete si zde přečíst spoustu zajímavých informací o tomto produktu. Pokud chcete přece jenom trochu ušetřit, sjednejte si povinné ručení prostřednictvím našeho Prodejního centra. Nabídka je velmi výhodná i pro užitkové a nákladní automobily.

Každý den jste si na našich stránkách můžete přečíst jeden článek dne. Dozvíte se spoustu zajímavých informací z nejrůznějších oblastí. V průběhu tohoto týdne byla věnována pozornost spotřebitelským úvěrům, investicím do kakaa, stavebnímu spoření, rozpočtovému deficitu i penzijnímu připojištění.

Anketa

A jak dopadla tento týden naše anketa? Naprostá většina čtenářů je přesvědčena o tom, že státní pomoc českým bankám odporuje pravidlům hospodářské soutěže a je v rozporu s legislativou platnou v zemích Evropské unie.

Anketní otázka zněla: Evropská unie není spokojena s pomécí státu českým bankám. Myslíte si, že je tato kritika oprávněná?

 


ANO, je to v rozporu s legislativou EU
ANO, odporuje to pravidlům hospodářské soutěže
NE, byl to nutný krok k privatizaci bank
NE, banky byly zachráněny před krachem
Je mi to jedno


Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU