Zavedení slovenského mýta zkomplikovalo dopravu na hranicích -------------------- --------------------

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. ledna (ČTK) - Zavedení elektronického mýtného na Slovensku dnes zkomplikovalo nákladní silniční dopravu na slovenských hraničních přechodech s Českou republikou a Maďarskem. Kamiony na české a maďarské straně čekaly v kolonách na registraci i několik hodin, na Slovensku se pak situace uklidnila. Vyplývá to z vyjádření Policie ČR, provozovatele mýtného systému SkyToll a Stella Centra, které situaci na slovenských silnicích mapuje.

Kolona kamionů se vytvořila na česko-slovenském hraničním přechodu Mosty u Jablunkova-Svrčinovec. Zejména řidičům polských vozidel chybělo zařízení, které počítá projeté kilometry. Kamiony proto odstavili na české straně hranice a pro zařízení si museli dojít na Slovensko. Odbavení jednoho vozidla se tak podle policie protáhlo i na 40 minut.

Naopak na frekventovaném dálničním tahu D2 mezi Brnem a Bratislavou se kolony nevytvářely. Problémy nezaznamenali ani v Hodoníně, který sousedí se slovenským Holíčem.

Na bratislavském hraničním přechodu s Maďarskem v Rajce čekali kamiony na registraci dvě až tři hodiny. Na přechodu bylo zhruba 50 dopravců, kteří byli odbavováni průběžně a plynule, uvedl ředitel společnosti SkyToll Matej Okáli. Řidiči kamionů, které oslovila ČTK, si ale stěžovali na zdlouhavé přepisování údajů o dopravcích do počítačů.

Podle pracovníků ze Stella Centra se na slovenských silnicích závažnější potíže kvůli mýtnému systému dnes neobjevily. Proti novému způsobu plateb za jízdu po vybraných slovenských silnicích ale dnes protestovali asi na stovce čerpacích stanic na Slovensku malí a střední nákladní dopravci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK