ČSÚ a MPSV dnes oznámí loňskou míru inflace a nezaměstnanost -------------------- --------------------

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Český statistický úřad a ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní, jak se na konci loňského roku vyvíjely spotřebitelské ceny a nezaměstnanost. V prosinci míra nezaměstnanosti podle odhadů analytiků stoupla z listopadových 8,6 až na 9,3 procenta.

Ekonomové předvídají růst také u spotřebitelských cen. Meziroční inflace v prosinci podle analytiků stoupla kvůli zdražení potravin z listopadových 0,5 procenta na 0,9 procenta až jedno procento. V listopadu meziroční inflace zrychlila na 0,5 procenta, v říjnu ceny klesaly o 0,2 procenta.

"Nejvíce k růstu cen přispěly patrně ceny potravin. V první polovině roku by měla inflace kolísat kolem jednoho procenta, v druhé polovině se vydá na cestu vzhůru ke dvěma procentům, která jsou novým inflačním cílem České národní banky," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. "Za předpokládaným růstem spotřebitelských cen stojí především potraviny. Naopak pohonné hmoty v prosinci přechodně zlevnily," uvedla i analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Celkově ale podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška prosinec nezaznamenal velké cenové pohyby v žádné z kategorií. Průměrná inflace za celý rok 2009 podle něj vychází na jedno procento.

Statistika nezaměstnanosti pak podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory přinese špatné zprávy. "Očekáváme, že stejně jako v předešlých letech ucítíme nepříznivé sezónní faktory. Jen díky sezónním faktorům podle nás v prosinci vzrostla míra nezaměstnanosti o čtyři desetiny procentního bodu. Další tři desetinky šly na vrub recese," uvedl. Podniky podle něj nemají zakázky, jejich situace se nelepší a dál propouštějí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK