Prodej francouzské automobilky PSA loni mírně klesl

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 11. ledna (ČTK) - Prodej francouzské automobilky PSA Peugeot Citroën se v loňském roce snížil o 2,2 procenta na 3,19 milionu vozů. Oznámila to dnes firma, která je druhým největším výrobcem automobilů v Evropě po německém Volkswagenu. Dodala, že negativní dopady hospodářské krize byly zmírněny zavedením šrotovného na velkých trzích a že situace v Evropě se v průběhu roku postupně zlepšovala.

V letošním roce očekává PSA známky oživení poptávky po celém světě s výjimkou Evropy, kde by měl být prodej zasažen ukončováním šrotovného. "PSA Peugeot Citroën se domnívá, že evropské trhy by v takovémto prostředí mohly během roku zaznamenat v průměru jednociferný pokles poptávky," uvedla společnost. Dodala, že hodlá čelit poklesu poptávky v Evropě novými modely.

Šéf značek Peugeot a Citroën Jean-Marc Gales již minulý týden uvedl, že letošní rok bude pro automobilový průmysl obtížný, a to zejména v Evropě. Například v Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, loni prodej díky šrotovnému vyskočil o 23 procent na 3,81 milionu vozů, tedy na nejvyšší úroveň od roku 1992. V letošním roce se však kvůli absenci šrotovného čeká výrazný pokles poptávky. Podle Svazu mezinárodních výrobců automobilů (VDIK) letos prodej v Německu klesne zhruba o milion vozů na 2,8 milionu vozů.

Prodej osobních automobilů ve Francii v loňském roce díky vládním opatřením na podporu poptávky stoupl o 10,7 procenta na 2,269 milionu vozů, tedy na nejvyšší úroveň od roku 1990. PSA Peugeot Citroën působí rovněž v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota. Jejich kolínský závod vyrábí vozy Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK