V Moravskoslezském kraji je nejvíce nezaměstnaných od března 2007 -------------------- --------------------

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 11. ledna (ČTK) - Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji se zvýšila v prosinci o 0,6 procenta na 12,1 procenta. Úřady práce evidovaly celkem 78.554 dosažitelných uchazečů, což je nejvíce od března 2007. Ve srovnání s prosincem 2008 se jejich počet zvýšil o 24.361 osob. ČTK o tom informovala mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová. Podle ní se stále projevují dopady hospodářské krize.

Nárůst nezaměstnanosti se dá očekávat i v dalších měsících. "Podobný vývoj jako v loňském prosinci očekáváme také ještě nejméně v lednu a únoru, a to v důsledku útlumu sezonních prací hlavně ve stavebnictví a pokračující velmi nízké poptávky po pracovní síle. Ta dosahovala jen 30 procent stavu z prosince 2008. Vliv hospodářské recese na vývoj nezaměstnanosti je stále významný," uvedla Baďurová. Míra nezaměstnanosti v celé republice loni v prosinci vzrostla na 9,2 procenta z listopadových 8,6 procenta.

Nezaměstnanost se v posledním měsíci loňského roku zvýšila ve všech okresech Moravskoslezského kraje. "Nejvíce se počet uchazečů o zaměstnání proti listopadu zvýšil v opavském okrese, o 753 osob, nejméně v karvinském, o 279 osob," sdělila Baďurová.

Podle příznivé varianty analytici ostravského úřadu práce takový vývoj očekávali. "Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji se v závěru roku 2009 dostala, pokud jde o počet uchazečů o zaměstnání, jen těsně nad příznivější variantu vývoje očekávaného analytiky. Podle ní jsme měli mít koncem roku 78.000 dosažitelných uchazečů o práci. Skutečná míra nezaměstnanosti má přesně očekávanou úroveň 12,1 procenta," uvedla Baďurová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK