Česká měna dopoledne zpevnila vůči dolaru o téměř 30 haléřů

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne výrazně posílila vůči dolaru, k euru si připsala jen mírné zisky. Kolem 10:15 si koruna proti dolaru polepšila o 27 haléřů na 18,06 Kč/USD. Vůči euru zpevnila o tři haléře na 26,23 Kč/EUR, vyplývá z Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka se koruně daří získávat podobně jako okolním měnám, které reagují na ztráty dolaru a růst evropských akciových trhů dnes dopoledne. Dodal, že domácí data jako obvykle trh příliš neovlivnila, zvláště když inflace vyšla přesně podle odhadů. Spotřebitelské ceny v prosinci po listopadovém meziročním růstu o 0,5 procenta opět vzrostly, a to o jedno procento.

Americký dolar kolem 10:15 oslabil na 1,4525 USD/EUR. Podle Vlka americkou měnu zřetelně zasáhla páteční zpráva z trhu práce. "Pokles počtu pracovních míst zřejmě zchladil očekávání rychlejších změn v politice americké centrální banky (Fed)," míní Vlk.

Dolar by podle něj mohl negativně reagovat na růst rizikových aktiv a naopak. Důležité zprávy z ekonomiky, které by trhu mohly dát čerstvý impulz, jsou na programu až ve čtvrtek a v pátek. Obchodování s eurem a dolarem by do té doby proto mohly více ovlivňovat firemní zprávy, naznačil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK