Prosincová inflace byla vyšší než odhaduje v prognóze ČNB

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Prosincová meziroční inflace byla o 0,5 procentního bodu vyšší, než odhaduje v aktuální prognóze Česká národní banka. Za touto odchylkou se skrývají především vyšší ceny pohonných hmot v důsledku rostoucích cen ropy, menší než předpokládaný pokles cen potravin a menší pokles korigované inflace bez pohonných hmot. K odchylce mírně přispěly i regulované ceny, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

"Přes odchylku od prognózy je pozorovaný cenový vývoj v prosinci v souladu s vyzněním aktuální prognózy," uvedl Holub. ČNB očekává, že v průběhu roku 2010 se bude celková inflace postupně zvyšovat a na konci roku mírně převýší dvouprocentní inflační cíl.

Podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu vzrostla cenová hladina v prosinci 2009 meziročně o jedno procento. Přesto se pohybuje hluboko pod spodním okrajem tolerančního pásma, které si kolem svého tříprocentního cíle stanovila ČNB. "Ve srovnání s novým dvouprocentním inflačním cílem, platným od začátku roku 2010, byla inflace na spodním okraji tolerančního pásma," dodal Holub.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK