O čtveřici lidí australské Rio Tinto v Číně rozhodne prokurátor

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 11. ledna (ČTK) - Vyšetřovatelé v Číně předali prokuratuře čtveřici zaměstnanců společnosti Australian Rio Tinto podezřelých z krádeže obchodních tajemství. Uvedla to dnes firma a australské úřady. Jeden ze zaměstnanců je australský občan. Prokuratura nyní rozhodne, zda vyšetřovaní půjdou k soudu.

Čtveřice zaměstnanců společnosti je v soudní vazbě od července. Jejich nynější převoz je další fází procesu podle čínské legislativy.

"Případ je teď v rukou šanghajského lidového prokurátora, který rozhodne, zda půjdou před soud," uvedlo australské ministerstvo zahraničních věcí, které o situaci informovaly čínské úřady. Ministerstvo dodalo, že nemůže sdělit, jak dlouho bude tato fáze procesu trvat, ani nemůže spekulovat o výsledku. Podrobnosti zřejmě nebudou známy, dokud prokurátor nerozhodne.

Případ vyvolal napětí mezi Austrálií a Čínou, protože jedním z vyšetřovaných je i australský občan. Kvůli kauze se zkomplikovala i jednání o cenách železné rudy mezi Čínou a nadnárodními těžaři.

Čína je největším obchodním partnerem Austrálie; loni jejich vzájemný obchod dosáhl 53 miliard dolarů. V roce 2008 vyvezla Austrálie do Číny železnou rudu za 15 miliard amerických dolarů, a australská ruda tak představovala 41 procent dovozu této suroviny do Číny, napsala agentura Reuters.

Čína zadržené viní z využívání "nepatřičných prostředků" k získání obchodních tajemství týkajících se čínského ocelářského průmyslu. Za krádež obchodních tajemství hrozí v Číně až tři roky vězení, v mimořádně závažných případech to však může být sedm let.

Obvinění se objevila poté, co Rio Tinto zrušilo plány na spojení s čínským konkurentem Chinalco za 19,5 miliardy dolarů. Transakce podle akcionářů zvýhodňovala čínský podnik a mohla poskytnout Číně větší vliv na ceny klíčových komodit, jako je železná ruda. Zadržení zaměstnanců vyvolalo také obavy z okolností podnikání v Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK