Během týdnů distributoři ukončí prodej Windows XP

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Dostupnost operačního systému Windows XP v Česku během několika týdnů skončí. Distributoři nyní doprodávají poslední kusy tzv. OEM licencí pro software instalovaný do nových počítačů. Uvedla to společnost Microsoft.

Prodej krabicových verzí Windows XP skončil již v roce 2008. OEM verze jsou nyní dostupné jen u prodejců, kteří si včas vytvořili dostatečné zásoby. "Nicméně skladové zásoby se zmenšují a někteří autorizovaní distributoři již zásoby zcela vyprodali," uvedla mluvčí Microsoftu Markéta Kuklová.

Ukončení prodeje souvisí s životním cyklem operačního systému Windows, v rámci kterého XP nahrazují novější verze. Oblíbená XP nahradil systém Vista a v loňském roce nové Windows 7. Vydávání bezpečnostních aktualizací pro systém Windows XP a jeho obecná podpora ze strany společnosti Microsoft bude ukončena 14. dubna 2014.

"Jsme si vědomi toho, že systém Windows XP byl úspěšný produkt, který získal velmi vysokou oblibu u uživatelů. Chceme však uživatelům nabídnout produkt, který lépe využívá možností dnešních počítačů, zařízení a nových technologií a zároveň lépe ochrání uživatele před možnými bezpečnostními hrozbami," uvedl manažer divize Windows Lukáš Křovák.

Zájemci o XP je však stále budou moci získat. Systém bude například nadále přítomný v některých mini noteboocích, zájemci si také budou moci koupit legalizační sadu s Windows XP, nebo využít licence k novějším produktům k přechodu na starší verzi, pokud to licence umožňuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK