Firmě SWS vloni klesl obrat o pět procent na 4,56 miliardy korun

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 11. ledna (ČTK) - Společnost SWS ze Slušovic na Zlínsku, která se řadí k největším distributorům softwaru a hardwaru na českém trhu, vloni klesl obrat o pět procent na 4,56 miliardy korun. Je to poprvé, co firma nedosáhla meziročního nárůstu obratu, řekli dnes novinářům představitelé podniku.

Čistý zisk bude podnik znát až v únoru. Vedení společnosti ale předpokládá, že bude srovnatelný se ziskem v roce 2008. Podle výroční zprávy umístěné ve Sbírce listin podnik v roce 2008 vykázal čistý zisk 43,79 milionu Kč.

Na loňském hospodaření se nejvíce podepsala celosvětová krize. "Celý trh s informačními technologiemi v Česku zaznamenal pokles o přibližně 12 procent. Náš výsledek je tak v tomto světle velmi příznivý," poznamenal předseda představenstva Evžen Varadinek. Zároveň upozornil, že podnik v minulém roce nijak výrazně neinvestoval. Kvůli přijatým opatřením firma nemusela v souvislosti s krizí snižovat počty zaměstnanců. V podniku pracuje okolo 170 lidí.

V příštím roce slušovický SWS očekává zvýšení obratu o deset procent na pět miliard korun. Podniku se vloni podařilo uzavřít distribuční smlouvy například s Hewlett-Packard, Sony PlayStation či Netgear.

SWS působí na domácím trhu od roku 1991, v roce 2002 vznikla na Slovensku dceřiná společnost SWS Distribution. V loňském roce stejně jako o rok dříve se nejvíce prodávaly notebooky, podnik jich za rok prodal 100.000 kusů. Firma nyní nabízí informační technologie od více než 50 výrobců a tuto nabídku chce rozšiřovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK