Praha 10 rozdala výpovědi 330 nájemníkům

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Radnice Prahy 10 rozdala 330 výpovědí nájemních smluv. Reaguje tak na jejich rozsáhlé porušování, které zjistila při kontrolách bytového fondu. O dnešním rozhodnutí rady desáté městské části informoval ČTK místostarosta Bohumil Zoufalík. Výpovědi dostali lidé, kterým bylo prokázáno vlastnictví jiné nemovitosti určené k bydlení nebo nepovolené pronajímání bytu.

Praha 10 loni zkontrolovala více než 5600 bytů, zjistila přitom 533 závažné pochybení ze strany nájemníků. Následné došetřování potvrdilo 330 hříšníků, kterým byla dána výpověď.

Podle Zoufalíka kontroloři zjistili i další nesrovnalosti jako rozpor v počtu nahlášených osob v bytě a jejich skutečným počtem. "Těmto lidem chceme dát příležitost, aby nedostatky odstranili. Nechtěli jsme v těchto případech sahat hned k výpovědím," uvedl Zoufalík. Lidé musí další osoby, které žijí ve společné domácnosti, nahlásit do měsíce příslušným správním firmám. Jde o asi 200 domácností.

Byty, které radnice díky výpovědím dostala zpět, chce opět nabídnout lidem z desáté městské části. "Zejména je chceme nabídnout rodinám, které řeší sociální problémy, nebo lidem, již se dostali do problémů kvůli deregulaci nájemného,“ dodal Zoufalík.

Radnice počítá s pokračováním kontrol, které nyní budou provádět pracovníci úřadu.

K výpovědím nepoctivých nájemníků přistoupil i magistrát. Podle vedoucího bytového odboru Vladislava Dykasta každoročně stoupá počet výpovědí, které lidé kvůli porušení nájemních smluv dostávají. Zatímco v roce 2007 o nájemní smlouvu na byt přišlo 131 lidí, o rok později 170 a loni to již bylo 239 nájemníků.

Magistrát dosud zkontroloval asi 7000 svých nájemních bytů, zbývá mu ještě prověřit 4000 bytů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK