Slovenská policie bude přísně trestat řidiče blokující silnice

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 11. ledna (ČTK) - Slovenská policie začne přísně trestat řidiče kamionů, kteří na protest proti zavedení elektronického výběru mýta omezují dopravu na silnicích. Novinářům to dnes řekl policejní prezident Ján Packa. Řidičům podle Packy hrozí zadržení řidičského oprávnění až na dva roky. Řidiči kamionů dnes již pátý den pomalou jízdou nebo odstavením vozidel na silnicích po celém Slovensku upozorňují na údajné nedostatky systému výběru poplatků za jízdu po dálnicích a dalších silnicích.

"Trpělivost došla, začíná realita. Domluvy skončily, přicházejí sankce," řekl Packa. Dodal, že běžný život občanů je podle něj přednější než zájem soukromých dopravců.

Protestující by podle něj mohli zpomalováním provozu znepříjemnit život nejen ostatním řidičům, ale například omezit i jízdu sanitek. "Pokud chtějí bojovat nadále, je tu právo na stávku a také shromažďovací právo," uvedl policejní prezident.

Protest dopravců proti mýtu začal minulý týden v Bratislavě. Policie je na důležité silnici ve východní části města zastavila, řidiči kamionů následně silnici zablokovali. Dnes se protesty, převážně ve formě pomalé jízdy nákladních aut, rozšířily i do dalších regionů Slovenska. Packa řekl, že nejvážnější situace byla v Košicích, kde se podle něj budou vozy odtahovat. Správa silnic prý má dostatek možností, aby z nich dostala i větší počet odstavených kamionů.

Premiér Robert Fico, který setkání s nespokojenými dopravci podmínil ukončením jejich protestů, však ještě v neděli přísnější postup vůči nim odmítl.

Dopravci by chtěli například prosadit pozastavení provozu mýta, přehodnocení zpoplatněných úseků, snížení spotřební daně z pohonných hmot či daně z motorových vozidel. Systém výběru mýta za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích a dalších komunikacích platí od 1. ledna pro automobily s hmotností nad 3,5 tuny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK